ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες (εικόνες)

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες (εικόνες)

Οι διατροφολόγοι προτείνουν το 45-50% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από πρωτεΐνες και λιπαρά.

Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τα δημητριακά, η βρόμη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το πλιγούρι, το ψωμί, τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων, τα όσπρια, η ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν.

Βασική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως μορφή γλυκόζης, η οποία αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Τους απλούς οι οποίοι περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά. Μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τους σύνθετους οι οποίοι περιέχονται στα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας, καθώς παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και γι' αυτό το λόγο πρέπει να προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι υδατάνθρακες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μας.

Δείτε πώς αντιδράει ο οργανισμός όταν οι ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνουμε δεν είναι επαρκείς: