ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτεΐνες: Πώς επηρεάζει το σώμα η υπερβολική πρόσληψη (εικόνες)

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες είναι πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και ακολουθούνται φανατικά κυρίως από όσους αθλούνται, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, βοηθούν στην αποκατάσταση των καταπονημένων από την άσκηση μυών, υποστηρίζουν την υγεία των οστών και βοηθούν στην παραγωγή ορμονών.

Πρωτεΐνες: Πώς επηρεάζει το σώμα η υπερβολική πρόσληψη (εικόνες)

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις γυναίκες να χάσουν το επίμονο βάρος, καθώς προκαλούν αίσθημα πληρότητας, και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

Οι άνθρωποι ωστόσο, που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας προκαλεί αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων επώδυνη φλεγμονή των αρθρώσεων. Συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και νεφρική νόσο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια ασβεστίου και βιταμίνης D, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες ανέρχονται σε 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, με τους πολύ δραστήριους ανθρώπους να χρειάζονται από 1,2 έως 1,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Δείτε πώς επηρεάζει το σώμα σας η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης:

Πηγή: womenshealthmag