ΔΙΑΤΡΟΦΗ

13 αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείτε να τρώτε καθημερινά

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή και κακή. Από τη μία πλευρά, βοηθά το σώμα σας να αμυνθεί σε μολύνσεις και τραυματισμούς, η χρόνια φλεγμονή όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ασθένειες.

13 αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορείτε να τρώτε καθημερινά

Το άγχος, τα φλεγμονώδη τρόφιμα και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο.

Για αυτό τον λόγο, πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση στη διατροφή, η οποία αποτελεί τον «σύμμαχό» μας εναντίον οποιουδήποτε «εχθρού» θέλει να βλάψει τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες λοιπόν, είναι εμφανές ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Οι 13 αντιφλεγμονώδεις τροφές

  • Μούρα: Τα μούρα είναι μικρά φρούτα που είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
  • Λιπαρά ψάρια: Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA.
  • Μπρόκολο: Είναι εξαιρετικά θρεπτικό σταυρανθές λαχανικό, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.
  • Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την καρδιά.
  • Πράσινο τσάι: Πιθανότατα όλοι έχουμε ακούσει ότι το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ποτά που μπορούμε να πιούμε. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, Αλτσχάιμερ, παχυσαρκίας και άλλων καταστάσεων.
  • Πιπεριές: Τόσο οι γλυκές όσο και οι καυτερές πιπεριές είναι γεμάτες με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πιπεριές παρέχουν την αντιοξειδωτική κουερσετίνη, η οποία μπορεί να μειώσει έναν δείκτη οξειδωτικής βλάβης σε άτομα με σαρκοείδωση, μια φλεγμονώδη ασθένεια.
  • Μανιτάρια: Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών παγκοσμίως, μόνο μερικές όμως είναι βρώσιμες και καλλιεργούνται για ευρεία κατανάλωση. Αυτά είναι οι τρούφες, τα μανιτάρια portobello και τα shiitake. Τα μανιτάρια είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε σελήνιο, χαλκό και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Σταφύλια: Περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του Αλτσχάιμερ και των οφθαλμικών διαταραχών.
  • Κουρκουμάς: Είναι ένα μπαχαρικό με έντονη, γήινη γεύση που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδική κουζίνα. Οφείλει την αντιφλεγμονώδη δράση του στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη.
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λιπαρά που μπορεί να καταναλώσει κανείς, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφή, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
  • Μαύρη σοκολάτα και κακάο: Η μαύρη σοκολάτα είναι νόστιμη, πλούσια και χορταστική. Είναι επίσης γεμάτη με αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και κατά συνέπεια τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, οδηγώντας σε υγιή γήρανση.
  • Ντομάτες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό με εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Κεράσια: Τα κεράσια είναι νόστιμα και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες και κατεχίνες, που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Λόγω του ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα χρόνιας φλεγμονής μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια, είναι σημαντικό να τη θέσουμε υπό έλεγχο επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Οι πιπεριές, η μαύρη σοκολάτα, το ψάρι και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μερικές μόνο τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή και να μειώσουμε τον κίνδυνο πολλών παθήσεων.