ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ενήλικες, είναι το αίσθημα της κόπωσης.

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Πολλοί καταφεύγουν στην κατανάλωση καφέ για να μείνουν ξύπνιοι στη δουλειά, συνήθεια που αντί να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, απλά «καλύπτει» το πρόβλημα για λίγες ώρες.

Αν θέλετε να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να πίνετε νερό και όχι καφέ.

Συγκεκριμένα, πρέπει να πίνετε τόσο νερό, ώστε να ουρείτε ανά λίγες ώρες και τα ούρα σας να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι απίστευτα κουραστική για τον οργανισμό. Το νερό δρα ως φυσικό λιπαντικό για τις σωματικές διεργασίες και η έλλειψή του αναγκάζει τα εσωτερικά όργανα του σώματος να λειτουργούν σε πιο έντονους ρυθμούς, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.

Το κάλιο μπορεί επίσης να ενισχύσει την ενυδάτωση. Είναι ένας ηλεκτρολύτης που μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη με ένα ενεργειακό ποτό, χωρίς τη ζάχαρη και τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχουν τα επεξεργασμένα ενεργειακά ποτά.

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, όπως επίσης τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και το αβοκάντο.

trofes-kourasi.jpg

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι επίσης πολύτιμες πηγές ενέργειας. Το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για πολλά όργανα, κύτταρα και ιστούς που επιτελούν εσωτερικές διεργασίες.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Προτιμάτε τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης για να αυξήσετε γρήγορα τα επίπεδα ενέργειας.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ζάχαρη περιορίζει την παραγωγή ορεξίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που μας βοηθά να έχουμε ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη για να έχουμε ενέργεια.

Το ίδιο ισχύει και με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Μετά την κατανάλωσή τους, αισθανόμαστε μια έκρηξη ενέργειας που προκαλείται από τη γλυκόζη, η οποία όμως πέφτει απότομα, ωθώντας μας να αναζητούμε πάλι τροφές με ζάχαρη.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται τα γλυκά, όπως τα μπισκότα και οι καραμέλες.

Πηγή: Mail Online