ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή

Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η τακτική άσκηση είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διατήρηση της καλής της λειτουργίας. 

5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή

Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και τη μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος.

Σε ό,τι αφορά τις διατροφικές επιλογές, θα πρέπει να απομακρύνετε από τη διατροφή σας τρόφιμα που επιβαρύνουν την συνολική σας υγεία.

Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει τη χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση διατηρείται σε φυσιολογικές τιμές, ρυθμίζεται ο διαβήτης, ενώ συμβάλει στην απώλεια κιλών και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Αποφύγετε ποτά και ροφήματα με ζάχαρη, χυμούς εμπορίου, πίτσες, λευκό ψωμί, γλυκά δημητριακά, τηγανιτά, αρτοσκευάσματα, μπισκότα και κέικ, τηγανιτές πατάτες και τσιπς, πρόχειρο φαγητό, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.

trofes

Οι 5 τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε: Αυτές οι τροφές έχουν τη δύναμη να μειώνουν τις φλεγμονές και τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και πληθώρα άλλων ασθενειών. Επίσης, η δράση της εν λόγω βιταμίνης είναι συνδεδεμένη με την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών και των ιστών. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια. Επιλέξτε ηλιέλαιο, σογιέλαιο, σιτέλαιο, ηλιόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια και λιναρόσπορο.

Φρούτα: Μας γεμίζουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και τονώνουν το ανοσοποιητικό. Τα φρούτα που ωφελούν την καρδιά είναι τα μούρα, οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο και η παπάγια. Προσπαθήσετε να επιλέγετε φρούτα εποχής, να καταναλώνετε 3 μερίδες την ημέρα και προτιμήστε να τρώτε το ίδιο το φρούτο αντί το χυμό του για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις φυτικές ίνες που περιέχει.

Χρησιμοποιήστε λάδια καλής ποιότητας: Η αντικατάσταση κακών λιπαρών οξέων (κορεσμένων και trans) με πιο υγιεινά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) ωφελεί την καρδιά. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, φυστικέλαιο, λάδι αβοκάντο και σησαμέλαιο. Στον αντίποδα αποφύγετε το σογιέλαιο, τη μαργαρίνη και το λαρδί.

Τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα-3: Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης. Η κατανάλωση ωμέγα-3 φαίνεται πως μειώνει κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους έχοντες υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL). Τα ωμέγα 3 λιπαρά μειώνουν, επίσης, τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας. Τέλος, συμβάλουν κατά της αθηροσκλήρυνσης και της υπέρτασης. Καταναλώστε σολομό, γαύρο, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί, φυτικά λάδια, καρύδια, λιναρόσπορο και πράσινα λαχανικά.

Σκόρδο: Οι αρχαίοι Έλληνες το έτρωγαν καθημερινά καθώς πίστευαν πως θεράπευε 61 παθήσεις, ενώ το θεωρούσαν ισχυρό αφροδισιακό καθώς περιέχει αλλισίνη. Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, καθώς και η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς. Η κατανάλωσή του μειώνει την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, δρα ως φυσικό αντιπηκτικό και έχει αντικαρκινική δράση.

kardia

Χρήσιμα tips

  • Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα ξηρών καρπών.
  • Βάλτε το ψάρι στη διατροφή σας δύο φορές την εβδομάδα.
  • Σε περίπτωση που έχετε αυξημένη χοληστερόλη εντάξτε στη διατροφή σας φυτικές στερόλες.
  • Μειώστε στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού.
  • Περιορίστε στο ελάχιστο την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών.