ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 τροφές που πρέπει να μην τρώτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αυτά τα τρόφιμα είναι διαβόητα για την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Οι 4 τροφές που πρέπει να μην τρώτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη
Bigstock

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να μειώνουν τους βέλτιστους αριθμούς χοληστερόλης για την πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Είτε παίρνετε ήδη φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης είτε όχι, κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιες τροφές μειώνουν τη χοληστερόλη

Ορισμένες τροφές βοηθούν να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο. Οι ακόλουθες τροφές μειώνουν τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους:

  • βρώμη
  • κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • μελιτζάνες και μπάμιες
  • ξηροί καρποί
  • φυτικά έλαια
  • μήλα, σταφύλια, φράουλες
  • τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες
  • σόγια
  • λιπαρά ψάρια
  • φυτικές ίνες

Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλες οι τροφές με υψηλή χοληστερόλη βλαβερές για εσάς. Για παράδειγμα, τα αυγά έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τόσο όσο τα κορεσμένα λιπαρά. Και είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ποιες τροφές ανεβάζουν τη χοληστερόλη στα ύψη

Το πρόβλημα είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επειδή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας ΚΑΙ να σας κάνουν να παχύνετε.

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη; Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα και τα αρτοσκευάσματα είναι διαβόητα για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), του κολλώδους είδους που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών.

4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη

1. Κόκκινο κρέας. Το βοδινό, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα κομμάτια κρέατος όπως το χάμπουργκερ, τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και τα ψητά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τελείως το κρέας, απλά να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιοριστείτε στο προτεινόμενο μέγεθος μερίδας των 85 γραμμαρίων και σε κομμάτια φιλέτο.

Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.

2. Τηγανητά φαγητά. Τρόφιμα όπως φτερούγες κοτόπουλου, μπαστούνια μοτσαρέλας και ροδέλες κρεμμυδιού είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα (θερμίδες) των τροφίμων.

Αν σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος, ή ψήστε στο γκριλ φαγητά όπως πατάτες και κοτόπουλο.

3. Επεξεργασμένα κρέατα. Τα χοτ-ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και λοιπά αλλαντικά χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και επομένως τείνουν να είναι υψηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το μπέικον και το λουκάνικο που παρασκευάζεται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη από τις εκδόσεις του κόκκινου κρέατος, αλλά δεν είναι χωρίς χοληστερόλη.

4. Αρτοσκευάσματα. Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά παρασκευάζονται συχνά με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λίπους, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τελείως τα γλυκά, απλώς κάντε μερικές αντικαταστάσεις. Αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνες. Ή βάλτε παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με μούρα για επιδόρπιο.

Πηγή: harvard.edu