ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσπεψία: Τι να πιείτε μετά το γεύμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για την πέψη. Το ζεστό νερό, τα αφεψήματα από βότανα και ορισμένοι χυμοί μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Δυσπεψία: Τι να πιείτε μετά το γεύμα
Bigstock

Οι θόρυβοι του στομάχου, ο τυμπανισμός και οι άβολες κενώσεις είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που προκαλεί η δυσπεψία.

Αλλά μπορείτε να βοηθήσετε την πέψη σας, πίνοντας ένα ρόφημα που θα καταπραΰνει το πεπτικό σας σύστημα, θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας και ενθαρρύνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Τι πρέπει να πίνετε μετά το γεύμα για να βοηθήσετε την πέψη

Όταν τροφές και υγρά εισέρχεται στο σώμα, περνούν από τον οισοφάγο και φτάνουν στο στομάχι, όπου διασπώνται από φυσικά πεπτικά ένζυμα. Από εκεί, εισέρχονται στα έντερα όπου τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα βακτήρια στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το νερό και οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικά σε αυτήν τη διαδικασία, βοηθώντας στη διέλευση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σωλήνα και διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Ποτά που ενθαρρύνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, προάγουν την υγεία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής στα έντερα:

  • Νερό: Εκτός από τη σημασία του για την πέψη, έρευνες δείχνουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τα βακτήρια του εντέρου.
  • Τσάι από βότανα: Τέτοια είναι το τσάι μέντας, το τσάι κουρκουμά, το τσάι τζίντζερ και το τσάι μάραθου. Τα βότανα και τα μπαχαρικά στο τσάι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της πεπτικής δυσφορίας.
  • Χυμός δαμάσκηνου: Αυτό το γεμάτο φυτικές ίνες ρόφημα ενθαρρύνει τις κινήσεις του εντέρου.
  • Πράσινος χυμός ή smoothie: Αυτά τα ροφήματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ομαλή διέλευση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος.
  • Κομπούτσα: Είναι καλή πηγή πολλών προβιοτικών. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το ρόφημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Κεφίρ: Αυτό το γεμάτο προβιοτικά ρόφημα, που έχει υποστεί ζύμωση, περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Δυσπεψία: Ποια ποτά πρέπει να αποφεύγετε μετά το γεύμα

Το αέριο στα ανθρακούχα ποτά αυξάνει τα επίπεδα οξέος στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα και μια άβολη επιθυμία για ρέψιμο.

Έρευνες δείχνουν επίσης ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί:

  • να αυξήσει τη φλεγμονή στα έντερα
  • να βλάψει το πεπτικό σύστημα
  • να επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εντέρου

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε: Εάν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη, η κατανάλωση ποτών με αγελαδινό γάλα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία και φλεγμονή.

Δυσπεψία: Ο καφές κάνει καλό ή κακό στην πέψη;

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς ο καφές επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Αν και είναι γνωστό ότι μπορεί να διεγείρει ευεργετικά το παχύ έντερο, απαιτούνται καλύτερες πληροφορίες για το πώς επηρεάζει την υγεία του εντέρου και τον τρόπο με τον οποίο διάφορες ποικιλίες καφέ μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά την πέψη.

Πηγή: healthline.com