ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σόργο (ζαχαρόχορτο): Διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το σόργο είναι ένα λιγότερο γνωστό δημητριακό στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Σόργο (ζαχαρόχορτο): Διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη υγείας
Bigstock

Είναι στην πέμπτη θέση με τα περισσότερα παραγόμενα δημητριακά πίσω από το κριθάρι, το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Είναι ένα χόρτο που πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αφρική, όπου παραμένει μια σημαντική πηγή τροφής. Καλλιεργείται και πωλείται για διάφορους σκοπούς πέραν της ανθρώπινης κατανάλωσης: το σόργο είναι μια δημοφιλής ζωοτροφή καθώς και ένα αναδυόμενο βιοκαύσιμο.

Σήμερα, περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 30 διαφορετικές χώρες βασίζονται στο σόργο ως βασικό μέρος της διατροφής τους. Πολλοί αναζητούν επίσης το σόργο για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη στρέφονται στο σόργο ως πηγή αλευριού χωρίς γλουτένη.

Σόργο: Διατροφική αξία

Το σόργο, γνωστό και ως ζαχαρόχορτο, μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί αυτούσιο, αν και συχνά μεταποιείται σε συστατικά για άλλα πιάτα. Το 1/4 φλιτζάνι σόργο ολικής αλέσεως περιέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 163
  • Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
  • Λίπος: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 36 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Ένα από τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά του σόργου είναι ο σίδηρος. Το 1/4 του φλιτζανιού σόργο περιέχει περίπου το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότηταςγια τους ενήλικες. Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο σόργο είναι:

Σόργο: Σημαντικά πιθανά οφέλη υγείας

Το σόργο έχει μια μοναδική δομή, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει πρωτεΐνες σε σχέση με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Παρά αυτό το μειονέκτημα, μελέτες έχουν δείξει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση σόργου.

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Το σόργο είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι καλό στην μείωση ορισμένων μορφών φλεγμονής λόγω αυτών των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Αντικαρκινικές επιδράσεις

Αρκετές από τις φαινολικές ενώσεις του σόργου έχουν συνδεθεί με αντικαρκινικές επιδράσεις. Οι τανίνες στο σόργο, οι οποίες συμβάλλουν στο χρώμα του σπόρου του, μπορεί να αναστείλουν ένα ένζυμο που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Ένα άλλο σύνολο φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται στο σόργο, γνωστές ως 3-δεοξυανθοκυανιδίνες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν καταστροφική επίδραση σε ορισμένα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.

Sorghum-Seeds-sorgo

Απώλεια βάρους

Τα άμυλα του σόργου είναι δύσκολο να τα αφομοιώσει το ανθρώπινο σώμα, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Ως αποτέλεσμα, το σόργο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε γεύμα, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι χωρίς να προσθέτει πολλές θερμίδες στη διατροφή σας.

Ασφαλές για την κοιλιοκάκη

Το σόργο και τα υποπροϊόντα του, συμπεριλαμβανομένου του αλεύρου από σόργο, έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής εναλλακτική επιλογή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Σόργο: Πιθανοί κίνδυνοι υγείας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία του σόργου συνδέεται με την πιθανή του δράση ως αλλεργιογόνο.

Αλλεργία στο σόργο

Οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα χόρτα και τη γύρη είναι εξαιρετικά συχνές. Δυστυχώς, το σόργο είναι χόρτο και είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:

  • μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο στόμα
  • πρήξιμο μέσα και γύρω από το στόμα
  • κοιλιακό άλγος
  • ναυτία
  • έμετο
  • λιποθυμία

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε τροφική αλλεργία και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Πηγή: webmd.com