ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μικρές λευκές κουκκίδες πάνω στις φράουλες δεν είναι σπόροι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ξέρατε ότι αυτές οι λευκές κουκκίδες που καλύπτουν την επιφάνεια της φράουλας και μοιάζουν με σπόρια, τελικά μόνο σπόρια δεν είναι;

Οι μικρές λευκές κουκκίδες πάνω στις φράουλες δεν είναι σπόροι
Bigstock

Ονομάζονται αχαίνια και είναι στην πραγματικότητα ο καρπός του φυτού, με το καθένα να περιέχει έναν μόνο σπόρο μέσα. Ο όρος αχαίνιο αναφέρεται στην πραγματικότητα στον απλό ξηρό καρπό που παράγεται από πολλά διαφορετικά είδη ανθοφόρων φυτών, όπως η κινόα, το φαγόπυρο και η κάνναβη.

Οπότε, εφόσον η καθαυτή φράουλα δεν είναι ο καρπός του φυτού, αλλά δεν είναι και μούρο, τότε τι είναι;

Οι φράουλες είναι τυπικά ένα φρούτο από την οικογένεια Rosaceae. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα ανήκουν επίσης σε αυτήν την κατηγορία και όλα μαζί ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα τριαντάφυλλα!

Ο όρος μούρο είναι ασαφής με την έννοια ότι κάθε βρώσιμος, σαρκώδης καρπός που περιέχει σπόρους μπορεί να αναφέρεται ως μούρο. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια επιστημονική ταξινόμηση. Για να ταξινομηθεί ως μούρο, ο καρπός πρέπει να περιέχει περισσότερους από έναν σπόρους και να αποτελείται από μια εξωτερική φλούδα (εξωκάρπιο), ένα σαρκώδες ενδιάμεσο (μεσόκαρπος) και ένα εσωτερικό περίβλημα που συγκρατεί τους σπόρους (ενδοκάρπιο).

Τα μούρα προέρχονται από μία μόνο ωοθήκη ενός μεμονωμένου λουλουδιού και αποτελούνται από δύο ξεχωριστές ομάδες. Τα εσπεριδοειδή ανήκουν στην ταξινομική ομάδα Hesperidium και ταξινομούνται ως τροποποιημένα μούρα, ενώ η οικογένεια Cucurbitaceae (συμπεριλαμβανομένων των κολοκυθών, των αγγουριών και του καρπουζιού) περιλαμβάνει την ομάδα των μούρων Pepos.

Εν ολίγοις, το γκρέιπφρουτ, το λάιμ και η κολοκύθα είναι -τυπικά- όλα μούρα!

Οι φράουλες, σε αντίθεση με την πραγματική ομάδα μούρων, είναι επί της ουσίας ο διογκωμένος ιστός του δοχείου που συγκρατεί τον καρπό, ο οποίος φέρει τους σπόρους στην επιφάνειά του. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, όταν το λουλούδι της φράουλας επικονιάζεται, ο καρπός δεν φουσκώνει. Αντίθετα, ο ιστός του υποδοχέα είναι εκείνος που διογκώνεται, ενώ ο αληθινός καρπός διαχωρίζεται σε μικρά, ξηρά αχαίνια. Και επειδή τα αχαίνια περιέχουν μόνο έναν σπόρο το καθένα, δεν μπορούν να ταξινομηθούν ούτε ως μούρα!

Μάλιστα, τα περισσότερα φυτά φράουλας δεν καλλιεργούνται καν από τους σπόρους τους! Τα φυτά φράουλας εκτοξεύουν τους λεγόμενους “δρομείς” καθώς μεγαλώνουν, δηλαδή ουσιαστικά μικρούς κλώνους φράουλας που θα ριζώσουν και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται όταν φτάσουν στο έδαφος.

Πηγή: iflscience.com