ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 καλύτερες τροφές για να πάρετε μαγνήσιο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το μαγνήσιο βοηθά στην τόνωση της ενέργειας, στην μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

Οι 7 καλύτερες τροφές για να πάρετε μαγνήσιο
Bigstock

Αν και το μαγνήσιο θεωρείται ένα δευτερεύον θρεπτικό συστατικό, παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία σας και είναι απαραίτητο για κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα.

Το μαγνήσιο υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία των οστών, αλλά και συμβάλλει στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο Cell. Τα τρόφιμα με μαγνήσιο συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στην πρόληψη του εγκεφαλικού και ακόμη και στην μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, αυτές οι τροφές βοηθούν στην υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας των νεύρων και των μυών και διατηρούν τους παλμούς της καρδιάς σε καλό συγχρονισμό.

Επιλέξτε τις ακόλουθες τροφές για να μειώσετε τον κίνδυνο για ανεπάρκεια μαγνησίου:

Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Εκτός από πλούσια πηγή μαγνησίου, προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα καθώς και μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Επιλέξτε ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά με μαγνήσιο, όπως σπανάκι, λάχανο και σέσκουλο.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Μόλις 30 γραμμάρια ξηρών καβουρδισμένων αμυγδάλων περιέχει 79 mg μαγνησίου. καθιστώντας τα μια καλή πηγή. Άλλοι ξηροί καρποί με μαγνήσιο είναι τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και το πασατέμπο (σπόροι κολοκύθας).

Λιπαρά ψάρια

Προσθέστε ψάρια όπως σκουμπρί, σολομό, ιππόγλωσσα και τόνο στο μενού σας για να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου, καθώς και βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι ειδικοί συνιστούν συνιστά την κατανάλωση ψαριών (ιδιαίτερα λιπαρών, όπως ο σολομός και ο τόνος) τουλάχιστον δύο φορές (δύο μερίδες) την εβδομάδα.

Σόγια (Edamame)

Η σόγια είναι μια τροφή πλούσια σε μαγνήσιο που προσφέρει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Μόλις μισό φλιτζάνι μερίδα ξηρής καβουρδισμένης σόγιας έχει 106 mg μαγνησίου και 20g πρωτεΐνης. Άλλα όσπρια που περιέχουν μαγνήσιο είναι τα μαύρα φασόλια και οι γίγαντες.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ενώ περιέχουν και πολλές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά και χημικές ενώσεις που εμποδίζουν τις ασθένειες. Με μισό αβοκάντο θα πάρετε περίπου 20 mg μαγνησίου.

Μπανάνα

Οι μπανάνες μπορεί να είναι περισσότερο γνωστές για το ότι είναι πλούσιες σε κάλιο που ενισχύει την καρδιά και τα οστά. Αλλά μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει επίσης 32 mg μαγνησίου, πέρα από 10,3 mg βιταμίνης C και 3 g φυτικών ινών.

Μαύρη σοκολάτα

Τα 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας 70-85% σε κακάο παρέχουν περίπου 65 mg μαγνησίου. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλές φλαβανόλες, οι οποίες είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην μείωση της φλεγμονής.

Πηγή: everydayhealth.com