ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να αποφεύγετε αν παίρνετε αραιωτικά αίματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μερικές φορές, οι θρόμβοι αίματος είναι καλό πράγμα. Σας προστατεύουν από υπερβολική αιμορραγία εάν τραυματιστείτε ή υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Τι να αποφεύγετε αν παίρνετε αραιωτικά αίματος
Bigstock

Μερικές φορές, όμως, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος για άλλους λόγους, όπως η παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι ή στο νοσοκομείο, το υπερβολικό βάρος, η γενετική προδιάθεση για θρόμβωση ή κάποια διαταραχή της πήξης του αίματος. Η εγκυμοσύνη, ο καρκίνος και η θεραπεία με οιστρογόνα μπορούν επίσης να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Τότε, αντί να βοηθούν, οι θρόμβοι αίματος γίνονται επιβλαβείς επειδή εμποδίζουν το αίμα να ρέει σωστά μέσα από τις φλέβες και τις αρτηρίες. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και πνευμονική εμβολή.

Παρά το όνομά τους, τα αραιωτικά αίματος (ονομάζονται επίσης αντιπηκτικά ) δεν αραιώνουν στην πραγματικότητα το αίμα. Λειτουργούν εμποδίζοντας τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μαζί σε μια μάζα (θρόμβος). Τα αραιωτικά αίματος διατηρούν έναν θρόμβο εκεί που είναι και δεν του επιτρέπουν να μεγαλώσει, ενώ εμποδίζουν τον σχηματισμό νέων θρόμβων. Μπορούν επίσης να επιτρέψουν στο σώμα σας να απορροφήσει τον ήδη σχηματισμένο θρόμβο μέσω των τοιχωμάτων των φλεβών με την πάροδο του χρόνου.

Επειδή όμως εμποδίζουν την πήξη του αίματός σας, διατρέχετε επίσης τον κίνδυνο να αιμορραγήσετε υπερβολικά, εάν κοπείτε, τραυματιστείτε ή χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Πρέπει, επίσης, να έχετε τον νου σας σε κάποιες διατροφικές συνήθειες, αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε:

Τροφές με υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι ευεργετική για πολλές διεργασίες στο σώμα. Αλλά βοηθά επίσης το αίμα σας να πήξει, πράγμα που σημαίνει ότι εάν παίρνετε ένα αραιωτικό αίματος, η βιταμίνη Κ μπορεί να δρα αντίθετα στον στόχο σας.

“Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής, όταν παίρνετε ένα αραιωτικό αίματος, όπως η βαρφαρίνη, το πιο κοινό αντιπηκτικό”, προειδοποιεί ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, ειδικός στην αγγειακή ιατρική, δρ. Jay Bishop.

Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, δεν χρειάζεται να παραλείψετε τελείως τις τροφές με βιταμίνη Κ. Αλλά ο περιορισμός τους στη διατροφή σας και η συνέπεια στις μερίδες που τρώτε είναι σημαντικά πράγματα. Η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ μπορεί να εμποδίσει τη βαρφαρίνη να κάνει τη δουλειά της.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης κάποια βιταμίνη Κ, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξετε άλλο είδος, όπως το μαύρο τσάι, το οποίο δεν αλληλεπιδρά με τα αραιωτικά του αίματος.

Τροφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, τις οποίες είναι καλύτερα να επιλέγετε:

  • Καρότα
  • Σέλινο
  • Καλαμπόκι
  • Αγγούρια
  • Μαρούλι iceberg
  • Κρεμμύδια
  • Πιπεριές
  • Πατάτες
  • Κολοκύθι
  • Μαρούλι romaine
  • Γλυκοπατάτες
  • Κολοκύθα
  • Ντομάτες

Φρούτα και χυμοί

“Εάν παίρνετε κάποια αραιωτικά αίματος, μελέτες δείχνουν ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά από φρούτα και χυμούς από cranberry, γκρέιπφρουτ και ρόδι”, συμβουλεύει ο δρ. Bishop.

Όπως και η βιταμίνη Κ, έτσι και αυτά περιέχουν ενώσεις που δρουν αντίθετα με τα αραιωτικά του αίματος. Λαχταράτε κάτι εσπεριδοειδές; Φάτε πορτοκάλι ή πιείτε πορτοκαλάδα. Το καρπούζι, τα μήλα, οι μπανάνες, τα αχλάδια και τα ροδάκινα είναι επίσης ασφαλείς επιλογές φρούτων.

Αλκοόλ

Φυσικά, εάν πίνετε αλκοόλ, συνιστάται πάντα να πίνετε με μέτρο. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν παίρνετε αντιπηκτικό αίματος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα πήζει το αίμα σας και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πέσετε, να χτυπήσετε και να αιμορραγήσετε από πληγή που δύσκολα θα κλείσει με φυσικό τρόπο λόγω των αντιπηκτικών. Ακόμη και μια απλή πτώση μπορεί να σας προκαλέσει έναν δυσάρεστο μώλωπα ή ακόμη και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία.

Συμπληρώματα

“Εάν παίρνετε αντιπηκτικό αίματος, τα φυτικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό”, προειδοποιεί ο δρ. Bishop.

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ορισμένων φυτικών συμπληρωμάτων μπορεί να δυσκολέψει την πήξη του αίματος. Και αυτό μπορεί να κάνει πιο πιθανό να αιμορραγήσετε σοβαρά (τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά) εάν χτυπήσετε κάπου. Έτσι, εάν παίρνετε αντιπηκτικό αίματος, πρέπει να αποφεύγετε συμπληρώματα όπως ginkgo biloba, σκόρδο, μελατονίνη, κουρκουμάς, έλαιο μέντας και St. John's Wort. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Πηγή: clevelandclinic.org