Το τυρί που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και τρεις τρόποι κατανάλωσής του
Το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στα τρόφιμα που αυξάνουν περισσότερο τη χοληστερίνη.

Ο βαθμός της αύξησης εξαρτάται από το είδος του τυριού.
Όλα τα τυριά περιέχουν χοληστερόλη, αλλά τα μαλακά τυριά (που περιέχουν περισσότερο νερό) έχουν λιγότερη χοληστερόλη.
Τα τυριά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα από ό,τι η διατροφική χοληστερόλη.
Το τυρί ρικότα (Ricotta) είναι ένα πολύ θρεπτικό και ευέλικτο στην κατανάλωσή του γαλακτοκομικό. Χάρη στην ελαφριά του σύνθεση και τα ωφέλιμα συστατικά του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατροφή εκείνων που θέλουν να μειώσουν την υψηλή χοληστερίνη.
Η ρικότα είναι ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλο το οποίο προκύπτει από την παραγωγή τυριών από αγελαδινό, βουβαλίσιο, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.
Όπως συμβαίνει και με άλλα τυριά από τυρόγαλα, παρασκευάζεται από τη συσσωμάτωση των πρωτεϊνών, όπως η αλβουμίνη και οι σφαιρίνες, που παραμένουν αφότου η καζεΐνη έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τυριών.
Η πρωτεΐνη της ρικότα, η οποία σημαίνει ξαναμαγειρεμένη, μαζεύεται αφότου το τυρόγαλα έχει ξινίσει λόγω ζύμωσης.
Στη συνέχεια το ξινό τυρόγαλα ζεσταίνεται μέχρι το σημείο βρασμού. Ο συνδυασμός χαμηλού pH και υψηλής θερμοκρασίας μετουσιώνει την πρωτεΐνη και προκαλεί την καθίζησή της, σχηματίζοντας μία λευκή μάζα, η οποία στη συνέχεια διαχωρίζεται από το υγρό με τη βοήθεια λεπτού υφάσματος.
Η ρικότα έχει λευκή εμφάνιση και είναι ελαφρώς γλυκιά στη γεύση. Η περιεκτικότητά της σε λιπαρά εξαρτάται από το παραγωγό και το γάλα που χρησιμοποιήθηκε.
Συνήθως είναι φρέσκια και μοιάζει με το ανθότυρο και το μανούρι, που φτιάχνονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.
Η ρικότα προσφέρει νοστιμιά, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα βήμα προς μια πιο υγιεινή διατροφή.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά στη ρικότα, είναι η προέλευση και η ποιότητά της. Η επιλογή φρέσκιας, υψηλής ποιότητας ρικότα, είναι ζωτικής σημασίας για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για τη διατροφή σας. Ένα καλής ποιότητας τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ.
Επιπλέον, η φρεσκάδα του προϊόντος εξασφαλίζει ανώτερο θρεπτικό περιεχόμενο, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο το οφέλη του.
Μία από τις καλύτερες στρατηγικές για την κατανάλωση ρικότα, είναι να χρησιμοποιήσετε συστατικά και συνδυασμούς που ενισχύουν τη γεύση του τυριού χωρίς να προσθέσετε υπερβολικές θερμίδες ή κορεσμένα λιπαρά.
Ρικότα και αποξηραμένα φρούτα
Μια πολύ δημοφιλής πρακτική είναι να συνδυάσετε ρικότα με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Για παράδειγμα, μια απλή φρουτοσαλάτα, εμπλουτισμένη με μια κουταλιά ρικότα και λίγη κανέλα, είναι ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο.
Ο συνδυασμός ενισχύει τη γεύση του τυριού, προσθέτοντας ταυτόχρονα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Με αυτόν τον τρόπο, ωφελείτε την καρδιαγγειακή σας υγεία και αυξάνετε την πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Ρικότα και λαχανικά
Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσετε το τυρί ρικότα στη διατροφή σας, είναι να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό πιάτων λαχανικών.
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν βασικό τρόπο διαχείρισης της υψηλής χοληστερόλης. Η ρικότα ταιριάζει καλά με πολλά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, σπανάκι και καρότα.
Μια ιδέα είναι να φτιάξετε σαλάτα με σπανάκι και ρικότα: απλά ραντίστε το φρέσκο σπανάκι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέστε τη ρικότα και ολοκληρώστε με καρύδια ή σπόρους. Θα προκύψει ένας νόστιμος συνδυασμός, ενώ παράλληλα θα πάρετε μια καλή δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.
Μην ξεχνάτε τη σημασία των μπαχαρικών και των αρωματικών βοτάνων. Η προσθήκη βασιλικού, μαϊντανού ή ρίγανης στο τυρί μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του πιάτου και να σας προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική στις πιο λιπαρές γεύσεις. Στη μεσογειακή κουζίνα χρησιμοποιούνται πολύ, δημιουργώντας νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του τυριού ρικότα χωρίς να παρεκκλίνετε από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Ρικότα στα κύρια γεύματα
Αν και πιο ελαφρύ, το τυρί ρικότα μπορεί να αποτελέσει κύριο συστατικό σε πιο σύνθετα πιάτα. Για όσους δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα ζυμαρικά για παράδειγμα, μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσουν μια σάλτσα με βάση τη ρικότα και τα φρέσκα ντοματίνια.
Πολτοποιήσετε τη ρικότα με ένα πιρούνι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Ο συνδυασμός τυριού και ντομάτας δεν δίνει μόνο πλούσια γεύση, αλλά εξασφαλίζει και την πρόσληψη λυκοπενίου, του αντιοξειδωτικού που υπάρχει στις ντομάτες και ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Αν και η ενσωμάτωση μαλακών τυριών σε σούπες, είναι κάπως ασυνήθιστη, πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο για να αποκτήσει το πιάτο σας κρεμώδη υφή χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε κρέμα ή άλλα λιπαρά συστατικά.
Προσθέστε λοιπόν μια κουταλιά της σούπας ρικότα σε σούπα ή πουρέ λαχανικών για να γίνει το πιάτο πιο χορταστικό και κυρίως πιο θρεπτικό. Τα μικροθρεπτικά συστατικά των λαχανικών σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες του τυριού θα δημιουργήσουν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.