ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κεράσια: Τα οφέλη για την καρδιά, τις αρθρώσεις, τον ύπνο

Σινάνη Αικατερίνη

Τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού είναι νόστιμα, ζουμερά και κυρίως πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Κεράσια: Τα οφέλη για την καρδιά, τις αρθρώσεις, τον ύπνο

Δείτε πώς ωφελείτε την υγεία σας αν τρώτε τακτικά κεράσια:

Αποκατάσταση μετά την άσκηση

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στα κεράσια, μπορούν να σάς βοηθήσουν να επανέλθετε γρήγορα μετά από έντονη άσκηση.

Μελέτη σε δρομείς αντοχής διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν 480 χιλιοστόγραμμα (mg) σκόνης ξινών κερασιών καθημερινά για 10 ημέρες πριν από τον ημιμαραθώνιο, έτρεξαν 13% πιο γρήγορα από όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι δρομείς που κατανάλωσαν κεράσια ανέφεραν επίσης λιγότερο μυϊκό πόνο μετά τον αγώνα, γεγονός που τους επέτρεψε να αναρρώσουν πιο γρήγορα από τα μέλη της ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα κεράσια περιέχουν πολλές ουσίες που είναι ευεργετικές για την καρδιά. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, ενός θρεπτικού συστατικού που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και άλλων δεικτών στο αίμα. Περιέχουν επίσης κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες εντός δύο ωρών από την κατανάλωσή του και στη μείωση της υψηλής κακής χοληστερόλης, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Υποστηρίζουν την υγεία των αρθρώσεων

Πολλοί άνθρωποι έχουν πόνο στις αρθρώσεις λόγω της συσσώρευσης κρυστάλλων ουρικού οξέος, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Τα κεράσια έχουν μελετηθεί για την μοναδική τους ικανότητα να ομαλοποιούν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με πόνους στις αρθρώσεις και συναφείς παθήσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, μπορούν να επωφεληθούν από την προσθήκη κερασιών στη διατροφή τους.

Ανασκόπηση 29 μελετών σχετικά με την κατανάλωση κερασιών και την ουρική αρθρίτιδα, διαπίστωσε ότι τα κεράσια ήταν ευεργετικά για τη μείωση των σχετικών πόνων στις αρθρώσεις μέσα σε λίγες ημέρες. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κερασιών και φρέσκων κερασιών συσχετίστηκε με μείωση κατά 35% των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Βελτιώνουν τον ύπνο

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια φυσική ένωση που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό (κύκλο ύπνου-αφύπνισης).

Καθώς τελειώνει η μέρα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μελατονίνη για να μάς προετοιμάσει για τον ύπνο. Τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται όταν ξημερώνει για να μάς βοηθήσουν να ξυπνήσουμε.

Καθώς γερνάμε, τα επίπεδα μελατονίνης αρχίζουν φυσιολογικά να μειώνονται. Μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ξινά κεράσια, διαπίστωσε ότι όσοι αύξησαν τα επίπεδα μελατονίνης, βελτίωσαν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους.

Οι περισσότερες μελέτες για τα κεράσια και τον ύπνο χρησιμοποιούν χυμό από ξινά κεράσια ή εκχύλισμα κερασιού. Τα φρέσκα κεράσια μπορεί να μην έχουν την ίδια επίδραση.

Διατροφικό προφίλ μιας μερίδας κερασιών

Μισό φλιτζάνι φρέσκων γλυκών κερασιών χωρίς κουκούτσι, προσφέρει τα εξής:

  • Θερμίδες: 50
  • Πρωτεΐνες: 1 γραμμάριο (g)
  • Συνολικό λίπος: 0 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,5 γραμμάριο
  • Συνολικά σάκχαρα: 10 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 10 mg
  • Βιταμίνη C: 5 mg
  • Κάλιο: 170 mg
  • Μαγνήσιο: 8 mg

Όπως και άλλα φρούτα, τα κεράσια δεν περιέχουν λίπος, έχουν λίγες πρωτεΐνες και περιέχουν υδατάνθρακες από φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία των κυττάρων.

Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

Τα κεράσια είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ταιριάζει σε σχεδόν κάθε διατροφή. Όσοι έχουν αλλεργία στα κεράσια, δεν πρέπει να τα τρώνε.

Όταν μιλάμε για τα οφέλη των κερασιών, αναφερόμαστε στα φρέσκα, ωμά κεράσια, τα οποία προσφέρουν περισσότερα οφέλη από αυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Τα κονσερβοποιημένα και τα κεράσια μαρασκίνο περιέχουν σημαντική ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δεν προσφέρουν επίσης τα οφέλη των φυτικών ινών και άλλων ενώσεων που βρίσκονται στα ωμά κεράσια. Οι πάσχοντες από διαβήτη, πρέπει να τρώνε φρέσκα κεράσια.

Πηγή: verywellhealth