ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιος καφές κάνει καλό στην καρδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και οι επιπτώσεις του στην υγεία της καρδιάς ερευνώνται εδώ και δεκαετίες.

Ποιος καφές κάνει καλό στην καρδιά

Αν και η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης έχει προκαλέσει ανησυχίες στο παρελθόν, νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συνολικής θνησιμότητας.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη παρέχει την πλέον ισχυρότερη επιστημονική υποστήριξη για αυτόν τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας μια συγκεκριμένη μέθοδο παρασκευής που προσφέρει πιθανά προστατευτικά οφέλη.

Αυτό το άρθρο διερευνά αυτά τα ευρήματα, τη φυσιολογική επίδραση του καφέ στην υγεία της καρδιάς και πώς το καθημερινό σας φλιτζάνι μπορεί να επηρεάσει την μακροπρόθεσμη ευεξία σας.

Τι αποκάλυψε η νέα μελέτη για τον καφέ και την υγεία της καρδιάς

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκέτου καφέ -χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή αρωμάτων- σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και από κάθε άλλη αιτία γενικότερα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματα υγείας από μια μεγάλη ομάδα στις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια.

Τα βασικά ευρήματα ήταν:

  • Όσοι έπιναν τον καφέ τους σκέτο είχαν τα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας
  • Η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών την ημέρα συνδέθηκε με το μεγαλύτερο όφελος
  • Ο καφές με προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος ή άλλων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρόσθετων (κρέμες, σιρόπια κ.α.) δεν είχε τις ίδιες προστατευτικές επιδράσεις
  • Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν σημαντικά χαμηλότερος μεταξύ των καταναλωτών σκέτου καφέ σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ

Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη υγείας από την κατανάλωση καφέ εξαρτώνται κυρίως από τον τρόπο παρασκευής του.

Γιατί ο σκέτος καφές προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς;

Ο καφές είναι πλούσιος σε φυσικά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Όταν καταναλώνεται χωρίς προσθήκη σακχάρων ή κορεσμένων λιπαρών, αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις παραμένουν άθικτες και ανεμπόδιστες από προφλεγμονώδη συστατικά.

Γιατί ο σκέτος καφές υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς:

  • Ενισχύει την ενδοθηλιακή λειτουργία και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων
  • Μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη συστηματική φλεγμονή
  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης
  • Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης

Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος μπορεί να αντισταθμίσει αυτές τις επιδράσεις προάγοντας τη φλεγμονή, την αύξηση βάρους και τις διαταραχές των λιπιδίων του αίματος.

Πόση ποσότητα καφέ είναι ιδανική για καρδιαγγειακά οφέλη;

Η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται να είναι το κλειδί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι 2 έως 3 φλιτζάνια σκέτου καφέ την ημέρα προσέφεραν τα πιο σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα χωρίς να αυξάνουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Κατανάλωση καφέ και καρδιαγγειακά αποτελέσματα

Τύπος καφέΒέλτιστη κατανάλωσηΕπιπτώσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνοΕπιπτώσεις στον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία
Σκέτος καφές2–3 φλιτζάνια/ημέραΜειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεωνΜειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία
Καφές με ζάχαρη1–2 φλιτζάνια/ημέραΚανένα σημαντικό όφελοςΚάποιο όφελος, αλλά λιγότερο σταθερό
Καφές με γάλα/κρέμαΠοικίλλειΚαμία σταθερή βελτίωση στην υγεία της καρδιάςΜπορεί να αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα λιπίδια
Καφές χωρίς καφεΐνη2–3 φλιτζάνια/ημέραΠαρατηρήθηκε μέτριο όφελοςΣχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα

Πέρα από τα 3–4 φλιτζάνια ημερησίως, οι πιθανοί κίνδυνοι -όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η πεπτική δυσφορία- μπορεί να αρχίσουν να υπερτερούν των οφελών, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα.

Επηρεάζουν άλλοι παράγοντες τον τρόπο με τον οποίο ο καφές επιδρά στην καρδιά;

Ναι. Οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη γενετική, τις υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και τις συνήθειες του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, τα άτομα με αργό μεταβολισμό καφεΐνης μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε αίσθημα παλμών ή υπέρταση μετά από υπερβολική κατανάλωση.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ατομική απόκριση στον καφέ:

  • Γενετικές παραλλαγές στον μεταβολισμό της καφεΐνης (π.χ., γονίδιο CYP1A2)
  • Υποκείμενες παθήσεις όπως η υπέρταση ή η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
  • Κάπνισμα ή κακές διατροφικές συνήθειες που εξουδετερώνουν τα οφέλη
  • Χρήση ζαχαρούχων ποτών καφέ ή ενεργειακών ποτών

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, ο σκέτος καφές με μέτρο δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά μπορεί να προσφέρει μετρήσιμη προστασία για την καρδιά.

woman holding jar with coffee beans and drinking coffee

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι ο καφές χωρίς καφεΐνη εξίσου ευεργετικός για την καρδιά;

Ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει λιγότερες βιοδραστικές ενώσεις, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει ορισμένα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Προσφέρει ο εσπρέσο τα ίδια οφέλη για την καρδιά με τον καφέ φίλτρου;

Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα. Η συμπυκνωμένη φύση του εσπρέσο σημαίνει μικρότερα μεγέθη μερίδων, αλλά η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες παραμένει υψηλή.

Μπορεί ο καφές να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;

Σε ορισμένα άτομα, ναι, και ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση σκέτου καφέ δεν αυξάνει σταθερά την αρτηριακή πίεση στους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία.

Πρέπει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις να αποφεύγουν τον καφέ;

Όχι απαραίτητα. Πρόσφατες οδηγίες υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ασφαλής και ακόμη και προστατευτική, Εντούτοις, όσοι πάσχουν από αρρυθμίες ή υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτούν καρδιολόγο.

Ποιο είναι το χειρότερο είδος καφέ για την υγεία της καρδιάς;

Τα ποτά καφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη -ειδικά αυτά με αρωματισμένα σιρόπια, σαντιγί και γαλακτοκομικά πλήρους λιπαρών- μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια και να αναιρέσουν οποιοδήποτε καρδιαγγειακό όφελος.

Συμπέρασμα

Δεν είναι όλοι οι καφέδες ίδιοι όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο σκέτος καφές -που καταναλώνεται με μέτρο- συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συνολικής θνησιμότητας. Αποφεύγοντας τα πρόσθετα σάκχαρα και τις βαριές κρέμες γάλακτος, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τις καρδιοπροστατευτικές ενώσεις στο αγαπημένο σας καθημερινό ρόφημα.

Πηγές:
healthline.com
clevelandclinic.org
mayoclinic.org
harvard.edu