ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την καρδιά ακόμη και αν τρώτε κόκκινο κρέας

Σινάνη Αικατερίνη

Η ποιότητα της διατροφής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την καρδιά ακόμη και αν τρώτε κόκκινο κρέας

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και πρόωρου θανάτου.

Οι λόγοι είναι πολλοί: τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη, ενώ οι μεταβολίτες που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου κατά την πέψη του κόκκινου κρέατος, όπως το TMAO (τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο), ενισχύουν τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και τη φλεγμονή.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ωστόσο, ότι το άπαχο, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν αυξάνει απαραίτητα τους παραδοσιακούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου όταν εντάσσεται σε μία υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή διατροφή.

Τι έδειξε νέα κλινική μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης μελέτης, τις επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής με διαφορετικές ποσότητες άπαχου κόκκινου κρέατος (14 g, 71 g ή 156 g ανά 2.000 θερμίδες ημερησίως) και τις συνέκριναν με μια τυπική αμερικανική διατροφή που περιλάμβανε 71 g ανά 2.000 kcal.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι ακολούθησαν κάθε διατροφή για 4 εβδομάδες με διάστημα αποχής τουλάχιστον μίας εβδομάδας μεταξύ των περιόδων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων πριν και μετά από κάθε διατροφική φάση, προκειμένου να μετρήσουν μεταβολίτες (όπως το TMAO) και να αναλύσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Μεσογειακή διατροφή: Περισσότερα καλά λιπαρά και φυτικές ίνες

Σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική διατροφή, η Μεσογειακή διατροφή περιείχε:

  • 20–31% περισσότερα συνολικά λιπαρά
  • 91–110% περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά
  • 13–23% περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά
  • 15–30% περισσότερες φυτικές ίνες
  • 8–28% περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα
  • 20–32% περισσότερο α-λινολενικά οξέα

Επιπλέον, το νάτριο ήταν σημαντικά χαμηλότερο (κάτω από 2.300 mg/2.000 kcal) συγκριτικά με τη μέση αμερικανική διατροφή (~3.500 mg/2.000 kcal).

Κύρια ευρήματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά:

  • Η Μεσογειακή διατροφή οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα TMAO στο πλάσμα (1,78–2,04 φορές) και στα ούρα (1,76–2,15 φορές) σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική διατροφή, ακόμη και όταν η ποσότητα του άπαχου κόκκινου κρέατος ήταν ίδια (71 g).
  • Η αύξηση της κατανάλωσης άπαχου κρέατος στο πλαίσιο Μεσογειακής διατροφής από 14 g σε 156 g δεν αύξησε τα επίπεδα TMAO.
  • Παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή.
  • Τα επίπεδα TMAO παρέμειναν κάτω από τα κλινικά όρια κινδύνου σε όλες τις διατροφικές παρεμβάσεις.

Τι σημαίνει αυτό για την καρδιαγγειακή υγεία

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συνολική διατροφή και όχι απαραίτητα η παρουσία άπαχου κόκκινου κρέατος, είναι αυτό που καθορίζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μια καλά σχεδιασμένη Μεσογειακή διατροφή μπορεί να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα TMAO και να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - ακόμη και με την παρουσία μικρών έως μέτριων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος.

Η Μεσογειακή διατροφή παραμένει καρδιοπροστατευτική, ακόμη και όταν περιλαμβάνει μικρές έως μέτριες ποσότητες άπαχου κόκκινου κρέατος. Η συνολική ποιότητα της διατροφής είναι τελικά αυτή που καθορίζει την υγεία της καρδιάς και όχι ένα μόνο συστατικό της.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Και τα 9 ήταν υπέροχα: Τα Φαντάσματα έγιναν 1ο trend με Τρίγγου - Αυγουστίδη σε κωμικό ρόλο