ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Επισκέψεις ειδικευμένων σε Μονάδες ΠΕΔΥ στην 7η ΥΠΕ, ή όταν το ΕΣΥ στηρίζει την ΠΦΥ

Μηνιαίες επισκέψεις ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας, με γιατρούς της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Ηρακλείου, προγραμμάτισε και υλοποιεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, με σκοπό την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επισκέψεις ειδικευμένων σε Μονάδες ΠΕΔΥ στην 7η ΥΠΕ, ή όταν το ΕΣΥ στηρίζει την ΠΦΥ

Και όλα αυτά, λίγο πριν βγει στον αέρα, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη στην χώρα μας και αυτό είναι γεγονός ότι κοστίζει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε κόπο για το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν την επαγγελματική τους εξουθένωση και τα νοσοκομεία λίγο πριν την κατάρρευσή τους.

Εν τω μεταξύ, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την Τρίτη στο 15ο Συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είναι ανάγκη να πάμε σε μία διαφορετική κουλτούρα, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και σε έναν νέο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας σε μία κοινωνική πολιτική που να έχει στην βάση της την ισότητα, την καθολικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Είναι απαραίτητο, να οδηγηθούμε σε μία εφαρμοσμένη πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες αλλά αφήνει και χώρο για δημιουργία, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι δεν θα πρέπει ούτε να αναπολούμε την περίοδο της ασυδοσίας, της προκλητής ζήτησης αλλά ούτε και της ανεξέλεγκτης δαπάνης. Ίσως λοιπόν, αυτό το τρύπτυχο και το μοντέλο της ισότητας, της καθολικότητας και της αποτελεσματικότητας, να ξεκινήσει από την ΠΦΥ, σύμφωνα με το όραμα της ηγεσίας.

Να σημειωθεί, ότι οι επισκέψεις των γιατρών ξεκίνησαν τον τρέχοντα μήνα και θα συνεχίσουν περιοδικά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ειδικότητες των ιατρών - Πνευμονολόγος, Ορθοπεδικός και Καρδιολόγος - που ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο 2016, συνεχίζουν για το μήνα Οκτώβριο και τα Κέντρα Υγείας Αγίας Βαρβάρας, Ανωγείων και Περάματος ως εξής:

03/10/2016 - ΚΥ Περάματος:
Κλάδος Δημήτριος/Ορθοπεδικός, Ε.Α΄, Υπεύθυνος ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου,
Μαματζάκης Παναγιώτης/Πνευμονολόγος, Ε.Α΄, Αναπλ. Υπεύθυνος ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου
Αραβογλιάδης Παναγιώτης/Καρδιολόγος

14/10/2016/2016 - ΚΥ Ανωγείων:
Κλάδος Δημήτριος/Ορθοπεδικός, Ε.Α΄, Υπεύθυνος ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου,
Μαματζάκης Παναγιώτης/Πνευμονολόγος, Ε.Α΄, Αναπλ. Υπεύθυνος ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου
Αραβογλιάδης Παναγιώτης/Καρδιολόγος

27/10/2016/2016 - ΚΥ Αγίας Βαρβάρας:
Ανδριανάκης Ιωάννης/Ορθοπεδικός, Ε.Α΄,
Ξυδάκη Μαρία/Πνευμονολόγος, Ε.Α΄,
Αραβογλιάδης Παναγιώτης/Καρδιολόγος

Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ οι ειδικευμένοι ιατροί που θα επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας, θα εξετάζουν τους ασθενείς κατόπιν παραπομπής από τους γενικούς γιατρούς του εκάστοτε Κέντρου Υγείας, ενώ τονίζει ότι οι γενικοί γιατροί οι οποίοι και θα έχουν την ευθύνη των παραπομπών προς τις συγκεκριμένες ειδικότητες, θα πρέπει να τηρούν λίστα των προγραμματισμένων ραντεβού σύμφωνα με τις παραπομπές τους, και θα ενημερώνουν ανάλογα τους επισκέπτες ιατρούς για τα προγραμματισμένα ραντεβού».

«Είναι ευνόητο ότι ο αριθμός των παραπομπών, σύμφωνα με τον οποίο θα τηρείται ανά Κέντρο Υγείας η λίστα των προγραμματισμένων ραντεβού ανά ειδικότητα, θα πρέπει να είναι λογικός και υλοποιήσιμος» καταλήγει η 7η ΥΠΕ Κρήτης.