ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Σε ΦΕΚ η απόφαση για την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Εν μέσω αντιδράσεων από όλους σχεδόν τους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και τα Διαγνωστικά και τους Εργαστηριακούς Γιατρούς, οι οποίοι ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση για την «Κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των 86 ιατρικών πράξεων».

Σε ΦΕΚ η απόφαση για την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» άμεσα με την ένταξη των εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή μαστογραφία (ψηφιακή DR, ψηφιακή CR)

Άλλες εξετάσεις τις οποίες θα καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ είναι:

- Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
- Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
- HPV
- Αξονική Στεφανιογραφία
- Κολπικό Υπερηχογράφημα
- PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1

Μεταξύ των υποκοστολογήσεων, περιλαμβάνεται και η ανακοστολόγηση της «Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 19 Οκτωβρίου, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 € στα 400 € είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).

Διαβάστε ακόμη:

Και ο ΙΣΑ ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις νέες ιατρικές πράξεις