ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ξανθός & Πολάκης στηρίζουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις των Οπτικών

Την πολιτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις συμβάσεις των οπτικών στηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως «με τις νέες συμβάσεις, θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα από τον έλεγχο που θα ασκείται». 

Ξανθός & Πολάκης στηρίζουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις των Οπτικών

Μάλιστα η πολιτική ηγεσία, θα λέγαμε πως... «μαλώνει» τους οπτικούς - επιχειρηματίες, καθώς σημειώνει ότι «Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση».

Αναρρωτιέται δε κανείς, εάν το ίδιο προτίθεται να πράξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς τα θεσμικά όργανα του κλάδου, τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο ΙΣΑ, πνέουν μένεα για το σχέδιο των συμβάσεων, χαρακτηρίζοντάς τες απαξιωτικές για τον ιατρικό κόσμο.

Να θυμίσουμε, ότι πλέον οι οπτικοί δεν θα είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν το ποσό αποζημίωσης στα καταστήματα οπτικών, ύψους 100€, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Να πούμε ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα οπτικά ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέσω των συμβάσεων των επιχειρήσεων με τον ΕΟΠΥΥ, ο δικαιούχος πολίτης, δεν θα προπληρώνει το ποσό, καθώς ο Οργανισμός θα αποζημιώνει απευθείας τα καταστήματα που θα συμβληθούν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:

«Με αφορμή την αρνητική στάση που κρατούν οι Οπτικοί-Οπτομέτρες σχετικά με την υπογραφή νέας σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)- αξίζει να αναφερθεί ότι:

1. Με τη νέα σύμβαση, όπως προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως δεν θα είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν το ποσό αποζημίωσης στα καταστήματα οπτικών, ύψους 100€, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

2. Με τη νέα σύμβαση, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν έγγραφα, να συμπληρώνουν αιτήσεις και να προσέρχονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν αλλά θα μεταβαίνουν στο πλησιέστερο συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ταλαιπωρία ειδικά όσοι βρίσκονται σε νησιωτική περιοχή ή δήμο που δεν έχει υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

3. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οπτικών θα πληρώνονται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και των ορίων της σύμβασης, όπως οι υπόλοιποι 25.000 πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η πληρωμή γίνεται πολλές φορές σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.

4. Θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα από τον έλεγχο που θα ασκείται στο πλαίσιο της σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού έχουν ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

  • Ποιον εξυπηρετεί η προπληρωμή του ποσού από τους πολίτες στα καταστήματα οπτικών; Τους πολίτες;
  • Ποιον εξυπηρετεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι πολίτες προσκομίζουν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ περίπου 400.000 έγγραφα; Τους πολίτες ή τους εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ;
  • Ποιον εξυπηρετεί η χορήγηση οπτικών ειδών από καταστήματα εάν δεν γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ κατά πόσο τα καταστήματα αυτά πληρούν τις προδιαγραφές (ύπαρξη άδειας, ύπαρξη οπτομέτρη κ.α.); Το κράτος ή τους πολίτες;

Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση».

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Δημοκρατία: Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οπτικούς, διαλύουν τον κλάδο

ΕΟΠΥΥ: Και τώρα, συμβάσεις με τους οπτικούς - Ποια τα οφέλη για δικαιούχους & επιχειρήσεις

Μήνυμα ΙΣΑ στους γιατρούς: Μην υπογράψετε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές

Επιστολή ΙΣΑ σε ΕΟΠΥΥ & ΗΔΙΚΑ: Να αποσυρθεί πάραυτα η φραγή συνταγογράφησης

ΠΙΣ: Απαξιωτική για τους γιατρούς η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ - Ένα βήμα πριν τα δικαστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ