ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο για τον διαβήτη στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Ένα φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί στο εξής να διατίθεται και για το αδυνάτισμα.

Φάρμακο για τον διαβήτη στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Πρόκειται για την λιραγλουτίδη, για την οποία οι ασθενείς με διαβήτη που την έπαιρναν ανέφεραν πως τους βοηθούσε να χάσουν βάρος.

Μετά από σχετικές μελέτες, η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), αποφάσισε να το εγκρίνει και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η λιραγλουτίδη θα μπορεί να λαμβάνεται πλέον και από τους πάσχοντες από παχυσαρκία ή από τους υπέρβαρους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του σωματικού βάρους τους (όπως η υπέρταση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης).

Η χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, διευκρίνισε η FDA.

«Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημοσίας υγείας, το οποίο απειλεί την συνολική ευεξία των ασθενών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FDA δρ Τζέιμς Σμιθ.

Και πρόσθεσε πως η λιραγλουτίδη, «όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που συμπεριλαμβάνει διατροφή μειωμένων θερμίδων και άσκηση», παρέχει μία «πρόσθετη θεραπευτική επιλογή» για την ρύθμιση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους ανθρώπους και σε όσους είναι υπέρβαροι και έχουν συνοσηρότητα.

Οι μελέτες με τη λιραγλουτίδη έδειξαν ότι τουλάχιστον έξι στους δέκα παχύσαρκους ασθενείς που την λαμβάνουν κατορθώνει να χάσει το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μέσα σε ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

"Ασπίδα" κατά του καρκίνου τα παυσίπονα λέει νέα έρευνα

Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας