ΦΑΡΜΑΚO

Ο Παν. Κουρουμπλής καλεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε ένα γόνιμο διάλογο για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Σε ένα γόνιμο, δημιουργικό διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς και τερτίπια, προκειμένου να ορίσουν από κοινού τους κανόνες για ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, κάλεσε τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής χθες το βράδυ, ο οποίος παρέστη στην κοπή της πίτας της ΠΕΦ.

Ο Παν. Κουρουμπλής καλεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε ένα γόνιμο διάλογο για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Θέλω να σας καλέσω σε μια γόνιμη δημιουργική συνεργασία, τόνισε ο νέος υπουργός Υγείας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη όλων των δράσεων που θα βοηθήσουν ώστε να παραχθούν ελληνικά φάρμακα. Μάλιστα, προς επίρρωσιν της έμφασης που δίνει η νέα κυβέρνηση στον κλάδο, είναι και η ιδιαίτερη αναφορά που έκανε ο κ. Κουρουμπλής στον πρωθυπουργό, λέγοντας στην ομιλία του ότι μεταφέρει τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός επανέλαβε τη φράση ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκου», ενώ αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στη δραματική μετανάστευση του ανθρώπινου επιστημονικού μυαλού, η οποία άφησε φτωχή τη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είχαν καιρό να ακούσουν ένα καλό νέο -μετά από μια μακρά περίοδο διαρκών μειώσεων των τιμών, χαρατσιών, υποκοστολογήσεων, γενικότερης απαξίωσης της ελληνικής παραγωγής- και το χρειάζονταν. Όμως οι ίδιοι θα είναι ακόμη περισσότεροι ικανοποιημένοι όταν τα λόγια θα μετουσιωθούν σε πράξεις.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι, κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων, Δημήτρης Δέμος και Βασίλης Κάτσος, ζήτησαν από τη νέα πολιτική ηγεσία να στηρίξει την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να έρθει από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς αποτελεί την τελευταία ελπίδα του παραγωγικού ιστού της χώρας και τη λύση στο πρόβλημα.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως υπογράμμισαν οι τρεις άνδρες, είναι ο μοναδικός κλάδος που αντιστάθηκε στην έλλειψη της ρευστότητας, στο κούρεμα του PSI, στην απαξίωση των εξαγωγών αλλά και στην τεράστια φορολογία (είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει υπάρξει προηγούμενο σε τόσους φορολογικούς νόμους, όπως τόνισαν) και παρ' όλα αυτά δεν απέλυσε, δεν μείωσε μισθούς και συνέχισε να επενδύει με όσες δυνάμεις είχε.

Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΕΦ, έχασαν, δυστυχώς, το στοίχημα της ανάπτυξης. «Μας κούρεψαν και μας πήραν το σπίτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Δέμος.

Η χθεσινή κοπή της πίτας της ΠΕΦ ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση στην οποία τοποθετήθηκε ο νέος υπουργός Υγείας. Το επόμενο διάστημα θα αποδείξει κατά πόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει διάθεση και σχέδιο να υλοποιήσει αυτό που εκφράζουν οι επικεφαλής της ΠΕΦ, δηλαδή κατά πόσο αποτελεί πράγματι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πυλώνα ανάπτυξης και στρατηγικό «χαρτί» της χώρας και όχι διαρκής δεξαμενή φόρων.

0604
0203

Διαβάστε ακόμη:

Επίσημη πρώτη συνάντηση υπουργού Υγείας & ΠΕΦ: Τι θα πει ο Π. Κουρουμπλής στην κοπή της πίτας;

Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη

Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει διά του υπουργού του κ. Μ. Βορίδη στο υπόμνημα της ΠΕΦ

Σκέψεις Κουρουμπλή για αύξηση rebate χωρίς να μειώσει τις τιμές! Προβληματισμένη η ΠΕΦ

Συνέντευξη Παν. Κουρουμπλή: Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, η Ελλάδα "Ελβετία του Νότου" στην αξιοποίηση γενοσήμων (vid)

Τα αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν επηρεάζονται από τις εκλογές

Κων. Φρουζής: Το clawback κάνει νωθρή την κυβέρνηση

Κραυγή της ΠΕΦ: Σταματήστε να μειώνετε τις τιμές στα φάρμακα, υπάρχουν & άλλοι τρόποι εξορθολογισμού

Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός

Κανένα γενόσημο στα φαρμακεία αν δεν παράγεται στην Ελλάδα

Εφιαλτικό σενάριο για τους ασθενείς: Φαρμακευτική δαπάνη κάτω από 2 δισ. ευρώ για το 2015;

ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχανίας & κοινωνίας