ΦΑΡΜΑΚO

ΜΥΣΥΦΑ- υπ.Ανάπτυξης: με μία καμπάνια ξεκινά ο πόλεμος

ΜΥΣΥΦΑ- υπ.Ανάπτυξης: με μία καμπάνια ξεκινά ο πόλεμος
Με μία επικοινωνιακή καμπάνια με την οποία θα υποστηρίζουν το γεγονός γιατί δεν πρέπει ο πολίτης να επιλέγει τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα από Σούπερ Μάρκετ ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ φαρμακοποιών και κυβέρνησης για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς.

Με μία επικοινωνιακή καμπάνια με την οποία θα υποστηρίζουν το γεγονός γιατί δεν πρέπει ο πολίτης να επιλέγει τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα από Σούπερ Μάρκετ ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ φαρμακοποιών και κυβέρνησης για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. 


Το πολεμικό «μενού» όμως θα περιλαμβάνει και άλλα «πιάτα» όπως  καμπάνια (αρνητική) για το υπουργείο Ανάπτυξης – αλλά και μία σειρά από συναντήσεις, συνεδριάσεις και κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών για το επόμενο διάστημα. Ήδη την ερχόμενη Τετάρτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα πραγματοποιήσει Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τις εξελίξεις αυτές, ενώ όλος ο κλάδος βρίσκεται σε εγρήγορση και ακονίζει τα «μαχαίρια» του καθώς γνωρίζει ότι ο αγώνας θα είναι μεγάλος.


Και μπορεί να μην είναι μακρύς σε χρονικό διάστημα, αλλά θα είναι σε ένταση, διότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (εάν δηλαδή θα προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ και την διάθεσή τους στα Σ/Μ) τα πράγματα θα πρέπει να τελειώσουν γρήγορα. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην συνάντησή του με τους φαρμακοποιούς την Πέμπτη το βράδυ, επεσήμανε ότι το άνοιγμα της αγοράς στα προιόντα που προτείνει ο ΟΟΣΑ (μεταξύ των οποίων ΜΥΣΥΦΑ, γάλα, ψωμί, τσιμέντο κλπ) θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Μάλιστα σημείωσε με έμφαση, ότι ακόμη και εάν δεν υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα περάσει το νομοσχέδιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Και ενώ υπήρχαν κάποιες ελπίδες για υπαναχώρηση- μετά την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου την  Παρασκευή και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ.Γ. Στουρνάρα ότι  στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις- η χθεσινή συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα, δεν αφήνει αμφιβολία ότι τα πράγματα μάλλον είναι προδιαγεγραμμένα και έχουν πάρει τον δρόμο τους.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπιζόμενος την έκθεση του ΟΟΣΑ , «Οι τιμές στην αγορά δεν πέφτουν με τάματα στην Παναγία.  Δεν μπορεί να είμαστε ένα πολιτικό σύστημα που θα είναι ακριβό στα πίτουρα και φθηνό στο αλεύρι», προσθέτοντας ακόμη, ότι «από τις υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για διάφορα προϊόντα «λίγοι κερδίζουν» και εκατομμύρια καταναλωτές επιβαρύνονται. Χωρίς παρεμβάσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού, το «μόνο που μας απομένει είναι τα τάματα στην Παναγία [...] Και με τάματα δεν πέφτουν οι τιμές», συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για το ότι η υπόθεση των ΜΥΣΥΦΑ είναι προδιαγεγραμμένη συμφωνούν πάντως και οι φαρμακοποιοί, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει έναν τρόπο να πλήξει για ακόμη μία φορά τα φαρμακεία και να προστατεύσει τους μεγάλους ομίλους των Σούπερ Μάρκετ.

Στην γωνία όμως - για να μην πούμε στην καρδιά της υπόθεσης-υπάρχει πάντα ο πολίτης και ο ασθενής, που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε, τονίζουν οι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε ακόμη:

ΜΥΣΥΦΑ: διαπραγμάτευση έως εσχάτων - ελπίδες για εναλλακτικές λύσεις


 


BEST OF NETWORK