ΦΑΡΜΑΚO

Πιο κοντά σε εμβόλιο κατά του E.coli

Στη δημιουργία ενός εμβολίου που θα εξαλείψει τη βασική αιτία για την εκδήλωση τροφικής δηλητηρίασης, υποστηρίζει ότι βρίσκεται ομάδα ερευνητών.

Πιο κοντά σε εμβόλιο κατά του E.coli

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν πληροφορίες γύρω από το βακτήριο E.coli, το οποίο προκαλεί εκατομμύρια περιστατικά δηλητηριάσεων και διάρροιας το χρόνο.

Τα στελέχη του E.coli συγκεντρώνονται σε στενά συνδεδεμένες ομάδες. Αυτό σημαίνει, ότι τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στη Νότια Αφρική είναι παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στην Αφρική και την Ασία.

Οι ομοιότητες μεταξύ των στελεχών του βακτηρίου δείχνουν ότι είναι πιθανή η δημιουργία ενός «παγκόσμιου εμβολίου» κατά της διάρροιας.

Το E.coli προκαλεί 400.000 θανάτους και 400 εκατ. περιστατικά διάρροιας το χρόνο στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ ταλαιπωρεί και πολλούς ταξιδιώτες σε διάφορες περιοχές της Γης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ γι' αυτό το δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο, τα δεδομένα της οποίας συλλέχτηκαν από 362 διαφορετικά στελέχη του E.coli, σε διάστημα 30 ετών από 20 χώρες.