ΦΑΡΜΑΚO

Πρωτοποριακό χάπι βάζει τέλος σε jet lag και αϋπνία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ και το Πανεπιστήμιο Ψυχικής Υγείας «Douglas» υποστηρίζουν ότι ανάπτυξαν ένα χάπι που θα αναπρογραμματίζει το βιολογικό μας ρολόι, βάζοντας τέλος στο jet lag που βιώνουν όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο.

Πρωτοποριακό χάπι βάζει τέλος σε jet lag και αϋπνία

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο οργανισμός μας διαθέτει ένα μηχανισμό που ονομάζεται κιρκαδιανός ρυθμός και ο οποίος συγχρονίζει τις σωματικές λειτουργίες σ' ένα 24ωρο πρόγραμμα.

Η διαταραχή του σχετίζεται σήμερα με πολλές καταστάσεις όπως το στρες, η καρδιακή νόσος ακόμα και ο καρκίνος, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άτομα που εργάζονται σε βάρδιες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, αλλά και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «The FASEB Journal», το νέο χάπι βασίζεται σε μία δραστική ουσία που ξεγελά τον οργανισμό, ώστε να πιστεύει ότι είναι νύχτα, ενώ είναι μέρα και το αντίστροφο.

Ήδη, έχει χορηγηθεί επιτυχώς σε 16 υγιείς εθελοντές που -για τις ανάγκες της μελέτης- είχαν μπει σε θαλάμους απομόνωσης, ώστε να τροποποιηθεί ο κιρκαδιανός ρυθμός τους.

«Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το κεντρικό βιολογικό ρολό, στο εσωτερικό του εγκεφάλου, στέλνει σήματα στα επιμέρους ρολόγια των οργάνων του σώματος. Τα γλυκοκορτικοειδή φαίνεται να παίζουν βασικό ρόλο στην μετάδοση των σημάτων αυτών. Μελετήσαμε τη ρυθμική έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν τα ρολόγια των λευκών αιμοσφαιρίων για να δούμε πως προσαρμόζονται στην παρουσία των γλυκοκορτικοειδών», εξηγεί ο Δρ Νίκολας Κερμακιαν.

Το πρωτοποιακό χάπι δεν κυκλοφορεί στην αγορά ακόμη, ωστόσο δημιουργεί το υπόβαθρο για καινοτόμες θεραπείες των επιπτώσεων που προκαλεί η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού.