ΦΑΡΜΑΚO

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης συναλλαγών για πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό, ζήτησε την Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο.

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Ο κ. Μητράκος διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας και έτσι στην συνέχεια, ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε αντίστοιχα τους θεσμικούς φορείς (Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε.) από τον χώρο του φαρμάκου για την εξέλιξη αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση των παραπάνω συναλλαγών γίνεται από την Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση αιτημάτων επειγουσών και αναγκαίων πληρωμών.

Εν τω μεταξύ, άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του φαρμάκου, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα της ομαλής διακίνησης φαρμάκων.

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, το πρόβλημα είναι ότι διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα, ενώ πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά και αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς.

Ο τομέας του Φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης, λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα, τονίζει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο ΠΦΣ, ζητώντας να γίνουν κινήσεις προληπτικές και όχι θεραπευτικές, αναφορικά με το θέμα της διακίνησης, το οποίο εμποδίζεται όπως είναι φυσικό με την μειωμένη ρευστότητα (capital controls).

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί για την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων

ΠΦΣ: Άμεση συνάντηση με την Ν. Βαλαβάνη για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες