ΦΑΡΜΑΚO

Βιάζονται στην κυβέρνηση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Άρον-άρον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει «τρύπες» προαπαιτούμενων, για να πάει στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου ως το καλό παιδί των δανειστών.

Βιάζονται στην κυβέρνηση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Έτσι, το υπουργείο Υγείας, πριν καλά-καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην καταδίκη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καλεί σε συνεδρίαση την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, αύριο Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων, καθώς και την τιμολόγηση νεοεισερχόμενων στο σύστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι το νέο Δελτίο Τιμών θα βγει με βάση την Υπουργική Απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού, Θάνου Δημόπουλου, και όχι με την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, η ψήφιση της οποίας προκάλεσε κατακραυγή, καθώς τίθεται σε ισχύ από την επόμενη ανατιμολόγηση, μέσα στο 2016.

Και αυτό το σημειώνουμε, για να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση είτε κεντρικά από το Μαξίμου είτε από το υπουργείο Υγείας, να... «διαρρεύσει» ότι η μείωση των τιμών ήταν αμελητέα μπροστά στη ζημιά, για την οποία φώναζε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, άρα κίνδυνος για το ελληνικό φάρμακο δεν υπάρχει.

Η διαφορά μεταξύ της Υπουργικής Απόφασης Δημόπουλου και της διάταξης Ξανθού, είναι ουσιαστική, καθώς η πρώτη ορίζει την τιμολόγηση των off-patent στο 50% της τιμής τη στιγμή λήξης της πατέντας, χωρίς να βάζει τον παράγοντα του μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που εισάγει η δεύτερη και φέρνει ελεύθερη πτώση τιμών και στα γενόσημα, καθώς τιμολογούνται στο 65% του off-patent.

Η καταδίκη σε θάνατο της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου είναι ανεπίστρεπτη, από τη στιγμή που θα μπουν σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι απαιτήσεις των δανειστών και του κ. Καρόνε, μεταμφιεσμένες σε πολυνομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν κτλ.

Αν, μέχρι τότε, κάποιοι θέλουν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο λέγοντας ότι οι μειώσεις στις τιμές που ψήφισαν «δεν έφεραν και καμιά καταστροφή», θα πάρουν απάντηση από την ίδια την πραγματικότητα: ο θάνατος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει χρονοδιάγραμμα γραμμένο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.