ΦΑΡΜΑΚO

Κραυγή αγωνίας από τον ΦΣΘ για αυξήσεις στα φάρμακα

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι φαρμακοποιοί της συμπρωτεύουασας, για τις μεγάλες αυξήσεις σε πολλά φάρμακα που φέρνει η νέα χρονιά σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας που υπογράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015. 

Κραυγή αγωνίας από τον ΦΣΘ για αυξήσεις στα φάρμακα

Όπως αναφέρουν από τον ΦΣΘ, "σύμφωνα με την ΥΑ αλλάζει ο τρόπος κοστολόγησης και απελευθερώνεται από 1-1-2016 η τιμή των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση στις τιμές τους. Συγκεκριμένα, κάθε καινούργιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής που θα κυκλοφορεί στη χώρα μας, δε θα πάρει τιμή σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα πάρει τιμή όμοια με αυτή που έχει στα υπόλοιπα κράτη που κυκλοφορεί.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψε νέα απόφαση την Πέμπτη 31.12.2015 και συγκεκριμένα ορθή επανάληψη της Υπουργικής Απόφασης «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων» στην οποία μεταξύ άλλων διορθώνεται η ημερομηνία για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από 1-1-2016 σε 1-1-2017, ένα χρόνο αργότερα δηλαδή.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, η απόφαση, θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις σε αυτά τα φάρμακα. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής ΔΕΝ αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά αλλά πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους «ασφαλισμένους», εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση στην τσέπη μας.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακευτική ανασκόπηση 2015 - Όσα έγιναν και όσα πλήγωσαν τους φαρμακοποιούς