ΦΑΡΜΑΚO

Αντίθετος με το νοσοκομειακό clawback και ο Γ. Μπασκόζος

Επικριτικός στο θέμα του νοσοκομειακού clawback εμφανίστηκε χθες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily για το Νοσοκομειακό Φάρμακο, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η πολιτεία δεσμεύτηκε και οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου, με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας.

Αντίθετος με το νοσοκομειακό clawback και ο Γ. Μπασκόζος

Είναι γεγονός, ότι όλοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβομηχανίας, αλλά και οι Σύλλογοι των ασθενών, έχουν καταδικάσει το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μέτρο το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Οι ασθενείς με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες έχουν πλέον και έναν επιπρόσθετο λόγο να ανησυχούν, καθώς από τον Ιανουάριο του 2016 έχουν εισέλθει σε αχορτογράφητα νερά, αφού εισάγεται με υπουργική απόφαση το clawback στη φαρμακευτική δαπάνη των ελληνικών νοσοκομείων. Να θυμίσουμε, σύμφωνα με την απόφαση, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016 δεν μπορεί να υπερβεί τα €570 εκ. συμπεριλαμβανομένων φόρων, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων ετών.

Το επιπλέον ποσό, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η δαπάνη θα υπερβεί τα €570 εκ. θα το επωμιστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανεξαρτήτως ύψους.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της υγείας, ουσιαστικά η απόφαση του Υπουργείου Υγείας μετακυλίει το κόστος της εγκεκριμένης από τον Υπουργό υπερβάλλουσας φαρμακευτικής δαπάνης στις φαρμακευτικές εταιρείες, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα σε όποια κίνητρα υπήρχαν για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και τον περιορισμό ενδογενούς σπατάλης όπου υφίσταται. Στην απόφαση προβλέπεται, επίσης η διακοπή των σχέσεων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με όποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν ανταποκριθούν στους κανόνες της απόφασης, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τους ιατρικούς συλλόγους, ότι θα διακόπτεται η προμήθεια φαρμάκων των εταιρειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θεραπεία των ασθενών.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες, ο ΣΦΕΕ πρόσβαλε την απόφαση για το νοσοκομειακό clawback στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ απέστειλε επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την αντικατάσταση του clawback και την απλοποίηση του rebate στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Διαβάστε ακόμη:

Η επιστολή του ΣΦΕΕ σε Ξανθό και ΕΟΠΥΥ & η προσφυγή στο ΣτΕ για το νοσοκομειακό clawback