ΦΑΡΜΑΚO

Αναγκαία η παρουσία του φαρμακοποιού στο ΕΣΥ, στον νέο Χάρτη Υγείας

Στον Χάρτη Υγείας που σχεδιάζεται η ειδικότητα του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού δεν πρέπει να απουσιάζει, τόνισε με έμφαση στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών που ολοκληρωθηκε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη.

 

Αναγκαία η παρουσία του φαρμακοποιού στο ΕΣΥ, στον νέο Χάρτη Υγείας

Ας μην ξεχνάμε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά και να στοχεύουν στην ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών, υπογράμμισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών φαρμακοποιών και όπως όλα δείχνουν, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία τέτοια εξέλιξη. Επίσης, ανέφερε πως θα πρέπει να νομοθετηθεί και η ειδικότητα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής.

Γενικότερα, στο συνέδριο υπογραμμίστηκε η συμβολή των φαρμακοποιών στα νοσοκομεία, ενώ στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, τονίστηκαν για πολλοστή φορά, οι ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ και αφορούν τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιύς.

Η καθιέρωση της νοσοκομειακής ειδικότητας, η αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς και η συμμετοχής των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελούν τα βασικά πεδία στα οποία έγινε εκτενής αναφορά κατά την διάρκεια του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, με κεντρικό θέμα "Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός –Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση. Αναγκαίο εργαλείο για την ενδυνάμωση του ρόλου του".

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Δέσποινα Μακριδάκη, "Οι συνθήκες στο χώρο της υγείας, απαιτούν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί να ενδυναμώσουν τον ρόλο τους και την ενεργό συμμετοχή τους στον σχεδιασμό ενός νέου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας στην παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων. Η στελέχωση των νοσοκομείων με εξειδικευμένους επιστήμονες φαρμακοποιούς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση αυτών, αποτελούν παραμέτρους που σίγουρα θα βοηθήσουν ".

MAKRIDAKI

Πώς θα μπορούσε κάποιος να στήσει ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας χωρίς τον Φαρμακοποιό; Την ώρα δε που, μεταξύ άλλων, διεθνής μελέτη τονίζει ότι αν το Medicare χρησιμοποιούσε τους φαρμακοποιούς για την παροχή συμβουλών σε 100.000 ασθενείς προκειμένου να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο κατά της γρίπης (με δαπάνη 110.000 δολαρίων), το αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμών που θα προέκυπτε θα απέτρεπε 139 εισαγωγές σε νοσοκομείο και 63 θανάτους, εξοικονομώντας $ 280.588 μόνο σε άμεσες δαπάνες χωρίς να υπολογίζεται το κόστος ευκαιρίας ή απώλειας παραγωγικότητας».

Επίσης η κυρία Μακριδάκη ανέφερε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών των Φαρμακευτικών Σχολών, αλλά και να νομοθετηθεί η ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των φαρμακοποιών σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συνδυαστικά από το Υπουργείο Υγείας , το Υπουργείο Παιδείας, τις Φαρμακευτικές Σχολές των Πανεπιστημίων και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) για να καθιερωθεί η ειδικότητα της νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Εξάλλου ανάλογες ενέργειες γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί την αναγκαία βάση στο κοινό πλαίσιο λειτουργίας όλων των χωρών της Ευρώπης (EAHP Statements).

«Δεν μπορεί άλλες χώρες να έχουν ειδικότητα στην Νοσοκομειακή Φαρμακευτική, όπως πχ η Ισπανία εδώ και 30 χρόνια ή η Ιταλία, κι εμείς να μην έχουμε τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: "Στον Χάρτη Υγείας που σχεδιάζεται , η ειδικότητα του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού δεν πρέπει να απουσιάζει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά και να στοχεύουν στην ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός με την εμπειρία και τις γνώσεις του μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό".

Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Σχολών ΕΚΠΑ και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗΡ) και ο αντιπρόεδρος την Ένωσης Ογκολόγων Φαρμακοποιών (ESOP). Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο για τους φοιτητές των φαρμακευτικών σχολών.

Διαβάστε ακόμη:

Βασ. Σερέτης: Ναι στην αυτοθεραπεία, για την βιωσιμότητα του συστήματος & την τόνωση της οικονομίας