ΦΑΡΜΑΚO

Παραδοχή ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων – «Η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να αλλάξει»

Παραδοχή ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων – «Η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να αλλάξει»

Άμεση λύση στις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του πλαισίου μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, προβλήματα τα οποία επισημάνθηκαν και από την Πολιτεία, κατά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Η μελέτη της εταιρείας «Planet» για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, βάσει της οποίας εκπονήθηκε το σχέδιο δράσης, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων), υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, την Πέμπτη (15/09/2016).

Πρόκειται για την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εισαγάγει ένα νέο υπόδειγμα και μεθοδολογία για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με την επιλογή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να μην είναι τυχαία, καθώς ο κλάδος συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, προσφορά θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, υψηλό μερίδιο εξαγωγών κ.α).

Η σημερινή κατάσταση, τις συνέπειες της οποίας φιλοδοξεί –αν όχι να καταπολεμήσει- τουλάχιστον να αμβλύνει το κυβερνητικό σχέδιο, χαρακτηρίζεται από ελλείψεις φαρμάκων, καθυστέρηση στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τη φαρμακοβιομηχανία (την ίδια ώρα που «τρέχουν» δυσβάσταχτα rebate και clawback), περιορισμένη διείσδυση των εγχωρίως παραγόμενων οικονομικών φαρμάκων και ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης.

Στο αδιέξοδο της παρούσας τιμολογιακής πολιτικής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, εμφατικά η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, η οποία παραδέχτηκε τις ελλείψεις φαρμάκων λόγω αποσύρσεων, με συνέπεια τις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνίου έφερε ως παράδειγμα συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο «πριν από δύο ώρες βρήκαμε σε τιμή έξι φορές πάνω» σε σχέση με την τιμή που θα είχε, εάν κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά. Το φαινόμενο των αποσύρσεων οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές που λαμβάνουν κυρίως παλαιά και ήδη οικονομικά φάρμακα, και καθίστανται ασύμφορα για τις επιχειρήσεις να τα παράγουν και να τα διακινούν. Αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα, ανέφερε η πρόεδρος του ΕΟΦ και τόνισε ότι «η τιμολογιακή πολιτική πρέπει να αλλάξει».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε πραγματοποιήσει μία δυναμική παρέμβαση στην εκδήλωση, θέτοντας στη συζήτηση τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου. «Ακούσαμε για την ανάπτυξη, όμως δεν μιλήσαμε για τις παρούσες συνθήκες. Το θέμα που μας ταλανίζει όλους είναι αυτό των πληρωμών, του rebate, του clawback και του νοσοκομειακού clawback. Παλεύουμε να μαζέψουμε τα χρήματα για να τα δώσουμε στον ΕΟΠΥΥ. Λύστε τις παθογένειες του παρόντος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, στη συνέχεια της εκδήλωσης, στην αγωνία της κυρίας Αντωνίου για τις αναγκαστικές εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος δεσμεύθηκε: «Μπορούμε εμείς να παράγουμε τα φάρμακα που αναγκάζεται να εισάγει ο ΙΦΕΤ και να καλύψουμε τις ανάγκες».

meleti6

Διαβάστε περισσότερα στο  newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο Δράσης για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία: Να πάμε στην ανάπτυξη με τρένο και όχι με κάρο

BEST OF NETWORK

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα

Γηροκομείο στα Χανιά: Πληθαίνουν οι καταγγελίες συγγενών - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο

Παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο – Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Αττικόν - «Γέννησα διασωληνωμένη» (vid)

Self Test: Πότε και πώς θα τα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα Σμύρνη: Τρόμος από τα επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα Πανιώνιος - Ηλιούπολη

Χανιά: Κινδύνεψε 21χρονος σε παραλία - Σωτήρια η επέμβαση των ναυαγοσωστών

Μυτιλήνη: Το απόλυτο κορονοπάρτι έκπληξη δίπλα στο τμήμα με μουσική, παράγοντες και υγειονομικούς

Survivor: Έσκασε η «βόμβα» - «Ποιος παίκτης ζήτησε να αποχωρήσει οικειοθελώς» (vid)

Τρίκαλα: Δέος! Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα (vid)

Κορονοϊός - Μεσολόγγι: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος

Τουρκία: «Σκούρα» τα πράγματα για τον Ερντογάν - Ολομέτωπη επίθεση από Κιλιντσάρογλου