ΦΑΡΜΑΚO

Περισσότερα χρόνια ζουν όσοι παίρνουν υψηλές δόσεις στατινών

Οι στατίνες, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, όταν λαμβάνονται σε υψηλή δοσολογία ενισχύουν ελαφρώς την επιβίωση ορισμένων ατόμων.

Περισσότερα χρόνια ζουν όσοι παίρνουν υψηλές δόσεις στατινών

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, οι οποίοι έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 509.000 άτομα (500.000 άνδρες και περίπου 10.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 68,5 ετών) με διάφορες μορφές καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως διαπίστωσαν, η επιβίωση αυξανόταν κατά 9% όταν είχαν πάρει υψηλή έναντι μέτριας δόσης στατίνης για λίγο περισσότερο από 12 μήνες.

Περίπου το 30% έπαιρνε υψηλή δόση στατίνων, το 45% μέτρια και λιγότερο από το 7% χαμηλή. Επίσης, ένα άλλο 18% δεν έπαιρνε στατίνες.

Η υψηλή δόση, δηλαδή η εντατική θεραπεία με στατίνες, αναλογούσε σε 40-80 mg ατορβαστατίνης ή 20-40 mg ροσουβαστατίνης, καθημερινά. Ως μέτρια δοσολογία θεωρήθηκαν τα 10-20 mg ατορβαστατίνης ή τα 5-10 mg ροσουβαστατίνης.

«Εν αντιθέσει με προηγούμενες μελέτες, η παρούσα είχαν συμπεριλάβει και άτομα άνω των 75 ετών και διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει όφελος επιβίωσης με την αυξημένη δόση στατίνης, συγκριτικά με την ενδιάμεση», εξηγεί η Δρ Φατιμα Ροντρίγκεζ, συγγραφέας της μελέτης.

Και σημειώνει ότι το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι «αν έχετε υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, τότε θα πρέπει να κάνετε εντατική θεραπεία με στατίνες και μάλιστα με δοσολογία όσο το δυνατόν υψηλότερη, αρκεί να είναι ανεκτή από τον οργανισμό σας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.