ΦΑΡΜΑΚO

Βόμβα Ξανθού: Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ήταν εργαλείο παρεμβάσεων από υπουργούς...

Την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και γενικότερα τις πολιτικές του υπουργείου του για το φάρμακο υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας χθες, στο ραδιόφωνο Real FM και στους δημοσιογράφους Καμπουράκη και Λυριτζή.

Βόμβα Ξανθού: Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ήταν εργαλείο παρεμβάσεων από υπουργούς...

Επιμέλεια Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Ξανθός, εξήγησε ότι «η Επιτροπή Τιμών δεν ενοχοποιείται, αλλά σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών. Με την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων επομένως, κόβουμε έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», σημείωσε με νόημα. Βεβαίως η φράση αυτή του κ. Ξανθού, παραπέμπει ξεκάθαρα στην υπόθεση της Novartis για την οποία θα πραγματοποιηθεί Προανακριτική Επιτροπή, το έργο της οποίας, αναμένεται να είναι εξαιρετικά εξυγιαντικό για το δημόσιο βίο, όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας.

«Με τις ενστάσεις που υποβάλλονται (σσ από την φαρμακοβιομηχανία), τις αιτήσεις θεραπείας, τις διορθώσεις όπου υπάρχουν, όπου εντοπίζονται όντως λάθη και λοιπά. Αυτό είναι μια κατοχυρωμένη διαδικασία πια, διαφανής, διαφανέστατη. Δεν την αμφισβητεί κανένας, ούτε η βιομηχανία, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στη διαδικασία της τιμολόγησης και συνέχισε: «Κανένας δεν έχει πει κουβέντα γι αυτά τα 5 δελτία τιμών τα οποία έχουμε βγάλει αυτήν την περίοδο τα τελευταία 2,5 χρόνια με αυτόν τον τρόπο και νομίζω ότι αυτό είναι από μόνο του ένα βήμα και ένα σήμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι υπάρχει ισονομία και διαφάνεια. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι ότι κάναμε ένα βήμα πριν από λίγο καιρό, καταργήσαμε την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου. Αυτό για να καταλάβετε ήταν ένα δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, ενώ ολοκληρωνόταν η αρχική συζήτηση για τη διαμόρφωση των τιμών στον ΕΟΦ, ερχόταν στη συνέχεια η πρόταση του Οργανισμού.

Σε μία Επιτροπή του Υπουργείου που προφανώς εμείς δεν θεωρούμε ότι συλλογικά ενοχοποιείται, αλλά είναι σαφώς, σαφέστατα, έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι Υπουργοί παρενέβαιναν, ούτε σημαίνει ότι όλα τα μέλη των Επιτροπών αυτών ήταν, ενέχονται. Αλλά υπήρχε ένα εργαλείο όπου ξαναγινόταν μια νέα συζήτηση, ενώ θα έπρεπε αυτό να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο επίπεδο, στο επίπεδο του ΕΟΦ και νομίζω ότι αυτό τώρα, με αυτόν τον τρόπο το καθιστούμε. Κόβουμε δηλαδή έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην Επιτροπή για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, το περίφημο Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τονίζοντας: «Αυτό ήταν το μεγάλο έλλειμμα, το θεσμικό έλλειμμα στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπή HTA. Όταν μια φαρμακευτική εταιρεία φέρνει ένα νέο φάρμακο, καταθέτει το φάκελο στον ΕΟΦ. Εκεί, υπάρχει η επιτροπή αυτή η οποία αποτελείται από πολύ ειδικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες.
Μία Επιτροπή δηλαδή που έχει επιστημονική σύνθεση, δεν είναι πολιτικά στελέχη αυτά, ούτε διορίζονται από τον Υπουργό. Ο Υπουργός τους ορίζει μέσα από μια δεξαμενή εμπειρογνωμόνων».

Η Επιτροπή αυτή, θα αποτελείται από 18 άτομα τα οποία θα επιλέγει ο Υπουργός, θα διαθέτουν συγκεκριμένο βιογραφικό και θα έχουν συγκεκριμένες εξειδικεύσεις στο χώρο της φαρμακολογίας, της φαρμακοοικονομίας, της φαρμακοεπιδημιολογίας, υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτή η Επιτροπή θα στέλνει σε μία Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, μια πιο προσιτή τιμή για να γνωμοδοτήσει τελικά η Επιτροπή αυτή στον Υπουργό, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να αποζημιωθεί στη χώρα μας και επειδή έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα και επειδή πετύχαμε μία βιώσιμη τιμή».

Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη δυναμική της, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν δεν έχει μέσα ενσωματωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία είναι δεσμευτικά, είναι κλειδωμένα, απλώς αποτυπώνει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Δε δημιουργεί, από μόνη της, φίλτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Δηλαδή έχουμε βάλει, έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20. Κατά την άποψή μας αυτό θα είναι πολύ μεγάλη αλλαγή στη συνταγογραφική συμπεριφορά και θα επηρεάσει….

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην Επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τους φαρμακοβιομήχανους και της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών μέχρι τους φαρμακέμπορους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Να ξαναδούμε συνολικά το τοπίο στο φάρμακο - Μονόδρομος η Προανακριτική

Έκρηξη ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

Παπαταξιάρχης: Είμαστε μέρος της λύσης αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε πείσει...

11ο Συνέδριο ΕΕΦΑΜ: Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας μπροστά στη μεγάλη επανεκκίνηση