ΦΑΡΜΑΚO

Π. Αποστολίδης: Ο κλάδος του φαρμάκου στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία

Π. Αποστολίδης: Ο κλάδος του φαρμάκου στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία

Περισσότεροι από 270 συμμετέχοντες παρακολούθησαν το τρίτο Συνέδριο για το Δίκαιο και τη Δεοντολογία του Φαρμάκου, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου συμπεριέλαβαν όλα τα επίκαιρα νομικά, ρυθμιστικά, φορολογικά, αναπτυξιακά και δεοντολογικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο του φαρμάκου πανευρωπαϊκά, με αναφορά ταυτόχρονα και σε ζητήματα που αφορούν στην ελληνική πραγματικότητα και με μεγάλη σπουδαιότητα για τις εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, καταδίκασε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση Novartis το ταχύτερο δυνατό.

«Παρά το διωγμό που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στην ελληνική κοινωνία, καλύπτοντας τις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες της, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους και σημαντικό μέρος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ο κ. Αποστολίδης. Κλείνοντας, θύμισε πως «ο φαρμακευτικός κλάδος διαχρονικά στηρίζει και προάγει το πλαίσιο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της πλήρους δημοσιοποίησης, με στόχο την διασφάλιση της δίκαιης και απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα και τη στήριξη των Ελλήνων επιστημόνων και της ιατρικής επιστήμης».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, υπενθύμισε ότι «οι σχέσεις του κλάδου με τους επαγγελματίας υγείας είναι αυστηρά νομοθετημένες και όλες οι εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ. εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, ενώ και ο ΣΦΕΕ επιβάλλει επιπλέον αυστηρούς κανονισμούς».

Από την πλευρά της, η Νομική Σύμβουλος του ΣΦΕΕ, Δήμητρα Λεμπέση, παρουσίασε το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που έχει υποστεί ο κλάδος τα τελευταία 7 ½ χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις του μέλλοντος, που εντοπίζονται κυρίως γύρω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπου παρατηρείται μια τάση «κεντρικοποίησης» των διαδικασιών, μέσω ευρωπαϊκής κανονιστικής νομοθεσίας.

Στα κίνητρα ανάπτυξης αναφέρθηκε εκτενώς η Νομική Σύμβουλος της EFPIA, Kristine Peers, πλαισιώνοντας την ομιλία του αντιπροέδρου του ΣΦΕΕ, Σταύρου Θεοδωράκη επί της ανάπτυξης και εισόδου στην αγορά νέων φαρμάκων.

Ο κ. Άγγελος Μπίνης, Αναλυτής του ΟΟΣΑ, τόνισε την σημασία της ακεραιότητας και της καταπολέμησης της διαφθοράς για την ανάπτυξη και το δίκαιο επιχειρείν, ενώ εξήγησε ότι πολλά χρήματα κατασπαταλώνται στη δημόσια υγεία, όχι μόνο από την διαφθορά, αλλά και από την κακή διαχείριση.

Τέλος, η κ. Marie Claire Pickaert, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της EFPIA επί 28 συνεχή έτη, τόνισε τις βασικές ηθικές αρχές της βιομηχανίας, στεκόμενη ιδιαιτέρως στη διαφάνεια και την ακεραιότητα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, ομιλητές από την EFPIA, τον BUSINESS EUROPE, τον ΣΕΒ, τον ΟΟΣΑ, και συνέδρους από τον ΙΦΕΤ, την ΠΕΦ, τον ΔΣΑ, τον ΕΦΚΑ, το ΤΕΑΥΦΕ, την ΠΟΙΕ, τον ΣΕΙΒ, τον ΣΕΙΚ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπροσώπους της HACRO, του ΣΕΔΕΑ, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, καθώς και εκπροσώπους από όλες τις μεγάλες δικηγορικές και ελεγκτικές εταιρείες της Αθήνας, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και πολλούς άλλους φορείς.

Διαβάστε ακόμη:

Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

 

Έρχεται ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασθενών - Το παράδειγμα των ανασφάλιστων

Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία

 ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

Best of DPG network

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen