ΦΑΡΜΑΚO

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει δύο νέες ψυχοδραστικές ουσίες

Την απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δύο νέων ψυχοδραστικών ουσιών, cycloproplyfentanyl και methoxyacetylfentanyl, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει δύο νέες ψυχοδραστικές ουσίες

Τα ισχυρά αυτά συνθετικά οπιοειδή αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για τους Ευρωπαίους πολίτες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο, εκτιμά η ΕΕ.

Όπως δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, «Προχωράμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη. Το 2017 προτείναμε την απαγόρευση 16 νέων ψυχοδραστικών ουσιών, καθώς και την εφαρμογή ισχυρότερων κανόνων στην Ε.Ε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους πολίτες από τις επικίνδυνες αυτές ουσίες. Σήμερα προτείνουμε την απαγόρευση δύο νέων ουσιών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παραμένουμε σε εγρήγορση και συνεχίζουμε το έργο μας, παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση. Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε την ετήσια Έκθεση για τις κύριες τάσεις στον τομέα της χρήση ναρκωτικών στην Ε.Ε».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), οι δύο ουσίες συσχετίζονται με συνολικά 90 θανάτους μέχρι στιγμής στην Ε.Ε., όπως επίσης και με ορισμένες οξείες δηλητηριάσεις. Οι ουσίες πωλούνται στο διαδίκτυο σε μικρές ποσότητες ως "χημικά ερευνητικά προϊόντα" ή "νόμιμες" εναλλακτικές ουσίες παράνομων οπιοειδών.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τα Κράτη Μέλη στο Συμβούλιο, το οποίο, σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τα μέτρα.

Η Έκθεση για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών

Να θυμίσουμε ότι η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΙNCB) στη φετινή Ετήσια Έκθεσή της, ζητά από τις κυβερνήσεις, την αύξηση της πρόσβασης των χρηστών σε θεραπεία και επανένταξη.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου: Το 5,4% των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Οι άνθρωποι με προβλήματα χρήσης ουσιών υφίστανται σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και παραγωγικότητα. Οι διαταραχές χρήσης ουσιών περιλαμβάνονται επίσης στις πιο στιγματιστικές καταστάσεις υγείας παγκοσμίως.

Η θεραπεία για την εξάρτηση, επισημαίνει η Επιτροπή, αποτελεί συστατικό στοιχείο του δικαιώματος στην υγεία, είναι αποτελεσματική και συμβάλλει στη μείωση των διακρίσεων και του στίγματος. Αποτελεί επιπλέον, την πιο οικονομικά αποδοτική λύση για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, καθώς για κάθε 1 δολάριο που δίνεται στη θεραπεία, επιστρέφουν στο κράτος από 4 έως 7 δολάρια, επειδή μειώνεται η εγκληματικότητα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΦΣΘ: Τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης θέλουν την κατάργηση της προμήθειας των ναρκωτικών

Ναρκωτικά: Αύξηση της πρόσβασης στη θεραπεία & επανένταξη ζητά η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ



Μπαργιώτας: Πότε θα εγκριθεί επιτέλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών;

Ξανθός: Απεξάρτηση, επανένταξη & έλεγχος των ιδιωτικών κέντρων, η στρατηγική για τις εξαρτήσεις

Ξανθός: Εθνικό Σχέδιο και Κινητές Μονάδες στην υπηρεσία πρόληψης εξαρτήσεων & αλκοόλ

ΚΕΘΕΑ: 118 πρώην χρήστες «καθαροί» τρία χρόνια