ΦΑΡΜΑΚO

ΕΛΛΟΚ: Ενημέρωση για την έλλειψη βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου

Διευκρινήσεις για την έλλειψη του etoposide, ενός βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου, δίνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

ΕΛΛΟΚ: Ενημέρωση για την έλλειψη βασικού αντινεοπλασματικού φαρμάκου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η οποία αναφέρει ακόμη τα εξής:

Το ανωτέρω φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018 έως 20.8.2018.

Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση από τον ΕΟΦ, άδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνον μια εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω ισπανική εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Βάσει της εκτίμησης της ζήτησης για το εν λόγω φάρμακο, που εκτιμάται σε 5.000 δόσεις μηνιαίως, ο ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000-1.500 δόσεων ανά εβδομάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων. Η ΕΛΛΟΚ παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει πάλι για την εξέλιξη του την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος στον ΠΟΥ: Παγκόσμια & περιφερειακή συνεργασία για ασφαλή και προσιτά φάρμακα

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥΞανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγογράφηση

Γιατροί μεγάλου νοσοκομείου σε παράνομο κύκλωμα με αντικαρκινικά - Τι δηλώνει ο ΠΦΣ

ΕΛΛΟΚ: Οι καρκινοπαθείς ζητούν επειγόντως στρατηγικό σχέδιο & ένταξη της πρόληψης στην ΠΦΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ