ΦΑΡΜΑΚO

Έτοιμη για την πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή HTA

Έτοιμη για την πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή HTA

Για την Παρασκευή (29/06/2018) έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA), η Υπουργική Απόφαση για τη συγκρότηση και τον ορισμό των μελών της οποίας δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, πριν από δύο ημέρες.

Η διαδικασία για την επιλογή των μελών διήρκεσε σχεδόν 4 μήνες. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε στις αρχές του Μαρτίου, η τελική εισήγηση από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, παραδόθηκε στο τέλος Απριλίου και τελικά, την Τρίτη (26/06/2018) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Τώρα, η Επιτροπή θα πρέπει να «τρέξει» καθώς θα έχει ήδη καθυστερήσει να ξεκινήσει το έργο της, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις προς τους «θεσμούς».

Ως προς τη σύνθεση της 11μελούς Επιτροπής, η επιλογή του Καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, στη θέση του προέδρου ήταν μάλλον αναμενόμενη, εφόσον εξασφαλίστηκε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει παράλληλα την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα. Επί της ουσίας, ο κ. Κούβελας συνεχίζει το έργο του, καθώς ήταν πρόεδρος της καταργηθείσας επιτροπής θετικής λίστας, με διευρυμένο πλέον πεδίο.

Την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής περιμένει, πάντως, και η φαρμακοβιομηχανία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην εισαγωγή νέων θεραπειών στο σύστημα της χώρας μας. Από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν οι προϋποθέσεις για τα νέα φάρμακα, δηλαδή το 25% rebate εισόδου και ο αριθμός χωρών της ΕΕ (9-6-3) όπου πρέπει να κυκλοφορούν και να αποζημιώνονται, καινοτόμα σκευάσματα με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν ήρθαν στην Ελλάδα. Η φαρμακοβιομηχανία ζητά την κατάργηση των δύο παραπάνω όρων, καθώς και γενικευμένη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης των νέων θεραπειών.

Η Επιτροπή HTA απαρτίζεται από τους:

1. ΚΟΥΒΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ (Πρόεδρο) Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία και του Kragujevac στη Σερβία. Είναι επίσης αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Οργανισμών Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (EUNETA) και έχει διατελέσει αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ).

2. ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, (Αντιπρόεδρο) Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρευματολογίας, υπεύθυνη στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) - Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ». Είναι μέλος διεθνών επιτροπών και ομάδων εργασίας για την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έχει διατελέσει ερευνήτρια στο National Institute of Health στο Maryland των ΗΠΑ

3. ΑΛΕΞΙΟΥ- ΧΑΤΖΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας.

4. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Ιατρό, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία και υπ. Διδάκτορα στην Φαρμακοεπιδημιολογία. Είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής, του ΑΠΘ και εμπειρογνώμονας και μέλος της ομάδας εργασίας Βιοστατιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

5. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΘΩΜΑ, υποψήφιο διδάκτορα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό δίπλωμα, στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο, International Health Technology Assessment από το Πανεπιστήμιο του Sheffield .

6. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με έμφαση στον τομέα Υπηρεσιών Υγείας στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας – Πληροφορική Υγείας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Lancaster University, Great Britain.

7. ΠΑΝΑ ΖΩΗ-ΔΩΡΟΘΕΑ, Ιατρό ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινική Αξιολογήτρια στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Ιατρική Έρευνα και Μεθοδολογία» από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, διατμηματικό μεταπτυχιακό στις «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία» από το ίδιο Πανεπιστήμιο, διδακτορικό δίπλωμα Ιατρικής Σχολής και έχει πάρει υποτροφία μεταδιδακτορικής εκπαίδευσης στην Φαρμακο-επαγρύπνηση και στον Έλεγχο Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Johns Hopkins, Baltimore USA.

8. ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρο. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ναρκωτικών και εμπειρογνώμονας και κλινικός αξιολογητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

9. ΣΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Ιατρό ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, με πτυχίο Βιολογίας από το ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Νευροεπιστήμες από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie στο Παρίσι και μεταπτυχιακού στη Διαχείριση Κρίσεων και Μαζικών καταστροφών με κατεύθυνση την Επείγουσα Ιατρική Φροντίδα, από το ΕΚΠΑ. Διδάσκει επίσης Βιολογία της Ανάπτυξης και της Γήρανσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

10. ΦΛΩΡΔΕΛΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ, Ομότιμο Καθηγητή Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει θητεύσει σε διεθνούς φήμης ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όπως το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Professeur Associe στο Πανεπιστήμιο στο Παρίσι και ως Λέκτορας Φαρμακολογίας στην Ιατρική και στη Σχολή Δημόσια Υγείας του Harvard.

11. ΧΑΪΔΙΤΣ ΑΝΝΑ-ΜΠΕΤΤΙΝΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πτυχίο Στατιστικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία στους κλειστούς προϋπολογισμούς που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

BEST OF NETWORK

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Εστίαση: Πότε αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» μετά το Πάσχα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: H επιδημία είναι ακόμη εδώ - Η προϋπόθεση για άνοιγμα της εστίασης

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει το «φλερτ» προς τη μεσαία τάξη αναζητώντας «νέα κοινωνική συμμαχία»

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Μικρή η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: «Τρέχουν» οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέες κινήσεις στην ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Στην Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

«Σόρυ, Τζέιμς, αλλά αν είσαι εσύ μια φορά π….να, εγώ είμαι δέκα»: Παππάς non stop στο Survivor (vid)

Τα «μυστικά» του Τιτανικού: Ο «Τιτάνας», η πυρκαγιά και οι τέσσερις Έλληνες