ΦΑΡΜΑΚO

Το νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους που δρα ταχύτερα από το Ozempic

Η παχυσαρκία προκαλεί πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση και συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, ουρική αρθρίτιδα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Το νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους που δρα ταχύτερα από το Ozempic

Το επιπλέον σωματικό βάρος συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο έως το 2035.

Το 2020 είχε εκτιμηθεί ότι τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από 50%, αγγίζοντας τα 4 δισεκατομμύρια υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση World Obesity Federation. Οι πληθυσμοί όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση δεν ζουν στην πλούσια Δύση, αλλά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία.

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 επειδή ενθαρρύνουν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένα χάπι που παρασκευάζεται από την Pfizer φέρεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό ως προς την απώλεια βάρους, αλλά λειτουργεί ταχύτερα από το σκεύασμα Ozempic.

Η δοκιμή της Pfizer παρακολούθησε 411 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι λάμβαναν το χάπι Danuglipron δύο φορές την ημέρα και ένα εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς έχασαν περίπου 4,60 κιλά κατά μέσον όρο, κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το Danuglipron μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το Ozempic στην απώλεια βάρους. Επίσης, το φάρμακο της Pfizer θα μπορούσε να προσφέρει ως πλεονέκτημα την επιλογή της θεραπείας μέσω του στόματος, αντί για ένεση.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά των φαρμάκων glp-1 θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το 2031, πλησιάζοντας τη σημερινή αγορά των φαρμάκων για τον καρκίνο. Ορισμένοι πιστεύουν πως τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν τόσο κοινά όσο οι βήτα αναστολείς ή οι στατίνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.