ΦΑΡΜΑΚO

Καρκίνος μαστού: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι στατίνες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η λήψη στατινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου για γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος μαστού: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι στατίνες
Bigstock

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης έπεσαν μετά την έναρξη των στατινών.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Είναι πιθανό η χρήση στατινών να διακόπτει τη σηματοδότηση των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη του όγκου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι στατίνες μπορεί να είναι ωφέλιμες για άτομα με καρκίνο του μαστού, που είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο σε όλον τον κόσμο.

“Αυτό υποδηλώνει έναν δυνητικά ευεργετικό ρόλο για τις στατίνες στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης της χοληστερόλης στην πρόγνωση του καρκίνου”, είπε ο δρ. Wael Harb, αιματολόγος και ιατρικός ογκολόγος στο MemorialCare Cancer Institute της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Οι στατίνες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις στατίνες σε 13.378 γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Τις παρακολούθησαν για 4,5 χρόνια -κατά μέσο όρο- μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, κατά τη διάρκεια των οποίων το 16,4% των ασθενών πέθανε και το 7% πέθανε συγκεκριμένα από τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε μεταξύ εκείνων που άρχισαν να παίρνουν στατίνες μετά τη διάγνωσή τους και παρουσίασαν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Διαπίστωσε ότι το 7,6% των συμμετεχόντων που δεν έλαβαν στατίνες πέθαναν από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με το 6,1% που έλαβαν στατίνες.

“Σε μια αναδρομικού τύπου μελέτη, αυτή είναι μια πολύ μικρή διαφορά και όχι οριστική”, δήλωσε ο δρ. Parvin Peddi, διευθυντής Ιατρικής Ογκολογίας Μαστού στο Κέντρο Μαστού Margie Petersen του Providence Saint John και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στο Saint John's Cancer Institute, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Επιπλέον:

  • Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου παρατηρήθηκε επίσης σε γυναίκες με όγκους θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων.
  • Ο κίνδυνος μειώθηκε περαιτέρω με την αυξανόμενη ένταση της χρήσης στατινών, διαπίστωσε η μελέτη.
  • Ο κίνδυνος θανάτου δεν μειώθηκε σε γυναίκες των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης δεν μειώθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη των στατινών.
  • Ο μειωμένος κίνδυνος ήταν εμφανής μόνο σε άτομα με εντοπισμένη νόσο (χωρίς μεταστάσεις).

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οι στατίνες μπορεί να μην βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ατόμων με μεταστατική νόσο.

“Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η μετα-διαγνωστική χρήση στατινών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, ειδικά όταν η χρήση στατινών οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης”, είπε ο δρ. Harb.

Οι στατίνες μπορεί να διακόψουν την ανάπτυξη του όγκου

Σε μελέτες που διεξήχθησαν σε ποντίκια, ένας μεταβολίτης της χοληστερόλης (27-υδροξυχοληστερόλη) φάνηκε να προάγει την ανάπτυξη του όγκου και τις μεταστάσεις.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι στατίνες μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον καρκίνο του μαστού, ακριβώς επειδή μειώνουν τις λιποπρωτεΐνες του ορού ή διακόπτουν τις οδούς σηματοδότησης των καρκινικών κυττάρων.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι οι στατίνες έχουν αντι-επεμβατική και αντι-αγγειογενετική δράση, που σημαίνει ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Επιπλέον, η χοληστερόλη είναι πρόδρομος για την παραγωγή οιστρογόνων και τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

“Οι στατίνες, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να μειώσουν τη διαθεσιμότητα των οιστρογόνων, επηρεάζοντας την εξέλιξη των ευαίσθητων στα οιστρογόνα όγκων. Αυτός ο διπλός μηχανισμός (μείωση της χοληστερόλης και αλλαγή στη συμπεριφορά των κυττάρων) θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί η χρήση στατινών μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης”, λέει ο δρ. Harb.

Ο δρ. Peddi λέει ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των στατινών μπορεί επίσης να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, ωστόσο, “καμία μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει και να δείξει σίγουρα ότι συμβαίνει αυτό”.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται στατίνες για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;

Επί του παρόντος, οι στατίνες δεν συνταγογραφούνται συνήθως ως μέρος της θεραπείας για καρκίνο μαστού.

Σύμφωνα με τον δρ. Harb, η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με καρκίνο του μαστού (ιδιαίτερα εκείνα με όγκους θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων) μπορεί να ωφεληθούν από τη θεραπεία με στατίνες μετά τη διάγνωση, ειδικά εάν αυτή μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Ο δρ. Peddi πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η ενσωμάτωση στατινών στα σχέδια θεραπείας του καρκίνου του μαστού:

“Δεν θα συνιστούσα την λήψη στατίνης τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, εκτός εάν απαιτείται ανεξάρτητα για τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης”.

Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για τη διερεύνηση της χρήσης στατινών για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

“Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα έρευνα, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές κλινικές δοκιμές και ενδεχομένως να ενσωματώσουν τη θεραπεία με στατίνες στην καθιερωμένη θεραπεία για καρκίνο μαστού, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη”, είπε ο δρ. Harb.

Πηγή: healthline.com