ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποια παπούτσια κάνουν κακό στα πόδια;

Είναι σίγουρο πωςκάθε γυναίκα έχει στην γκαρνταρόμπα της ένα ζευγάρι παπούτσια που κάνει κακόστα πόδια.
Ποια παπούτσια κάνουν κακό στα πόδια;

Είναι σίγουρο πωςκάθε γυναίκα έχει στην γκαρνταρόμπα της ένα ζευγάρι παπούτσια που κάνει κακόστα πόδια.

Μάθετε ποια είναιτα παπούτσια που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα, κάλλους ή καιπαραμόρφωση στα πόδια.

- Σαγιονάρες

Όσο κι αν σας εκπλήσσει,οι σαγιονάρες παίρνουν το βραβείο του χειρότερου παπουτσιού!

Πολλές γυναίκεςφορούν σαγιονάρες όλη μέρα το καλοκαίρι, όμως αυτό είναι μέγα λάθος. Οι σαγιονάρεςδεν παρέχουν υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού και δεν προστατεύουν το πόδι. Το αποτέλεσμα είναι οι συχνοί τραυματισμοί.

Μακροπρόθεσμα, ηκακή υποστήριξη του ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα και πελματιαίααπονευρωσίτιδα (μια πάθηση των ποδιών που προκαλεί πόνο λόγω ερεθισμού ή φλεγμονής).

Δεν πρέπει λοιπόννα φοράμε σαγιονάρες, εκτός κι αν βρισκόμαστε στην παραλία. Είναι προτιμότερονα επιλέγουμε σανδάλια με λουράκι, ώστε το πόδι να παραμένει σταθερό.

- Τακούνι στιλέτο

Όσο πιο ψηλόείναι το τακούνι, τόσο περισσότερο παραμορφώνεται το σχήμα του πέλματος.

Οι ποδίατροιπροειδοποιούν ότι το τακούνι που είναι ψηλότερο από 5 εκατοστά μπορεί ναπροκαλέσει προβλήματα στα πόδια. Ο αχίλλειος τένοντας βραχύνεται όταν το πόδιβρίσκεται επάνω στα τακούνια. Εάν λοιπόν τα φοράμε συχνά, μπορεί να προκληθείχρόνια τενοντίτιδα.

Παράλληλα, τατακούνια ευθύνονται για την αυξημένη πίεση στο μπροστινό μέρος του πέλματος. Τοαποτέλεσμα μπορεί να είναι η μεταταρσαλγία,δηλαδή ο έντονος πόνος στο πέλμα.

Ο πόνος στα πόδια οδηγεί σε ένα ντόμινο αντιδράσεων που επηρεάζουνολόκληρο το σώμα. Αλλάζει ο τρόπος βάδισης και προκαλείται επακόλουθος πόνοςστα γόνατα, τη μέση και τους γοφούς.

Κρατήστε λοιπόν τα ψηλά τακούνια για τις ειδικές περιστάσεις καιπροτιμήστε κάτι πιο άνετο για τις καθημερινές σας εμφανίσεις και τη δουλειά.

- Μυτερά παπούτσια

Αυτός ο τύπος παπουτσιών μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια προβλήματα όπωςτα ψηλά τακούνια.

Πέρα από τη μεταταρσαλγία και την παραμόρφωση, τα μυτερά παπούτσια μπορείνα προκαλέσουν νεύρωμα, δηλαδή φλεγμονή των νεύρων μεταξύ των δαχτύλων τουποδιού.

Προτιμήστε τα άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν τα δάχτυλα καιδιευκολύνουν το περπάτημα.

- Ίσια παπούτσια

Παρ’ ότι τα ίσια παπούτσια είναι εξαιρετικά άνετα και ταιριάζουν σεκάθε περίσταση, δεν παρέχουν στο πόδι την απαραίτητη υποστήριξη ώστε νακινείται και να λειτουργεί όπως πρέπει.

Είναι κάτι σαν «βελτιωμένη έκδοση» της σαγιονάρας, καθώς προστατεύουνπερισσότερο το πόδι, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα και πελματιαίααπονευρωσίτιδα.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα 12ποντα, φροντίστε τουλάχιστον το παπούτσινα έχει λίγη σόλα και να υποστηρίζει καλά τη φτέρνα.