ΟΜΟΡΦΙΑ

Ορθοβιοτική: Όταν η Ιατρική συναντά την Αντιγήρανση

Το να δείχνουμενεότερες ή να μην δείχνουμε την ηλικία μας, είναι μία μάχη κατά της γήρανσηςπου πολλές γυναίκες δίνουν, αλλά δεν καταφέρνουν όλες να την κερδίσουν.

Ορθοβιοτική: Όταν η Ιατρική συναντά την Αντιγήρανση

ΟΤΑΝ Η ΑΝΑΓΓΕΝΗΤΙΚΗΙΑΤΡΙΚH ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ


Το να δείχνουμενεότερες ή να μην δείχνουμε την ηλικία μας, είναι μία μάχη κατά της γήρανσηςπου πολλές γυναίκες δίνουν, αλλά δεν καταφέρνουν όλες να την κερδίσουν.

Τα τελευταία χρόνια όμως, μία διαφορετικήπροσέγγιση έχει διαμορφωθεί, για να ξεφύγουμε απ’ τον χρόνο, την οποία έχουμεενστερνιστεί εγώ και πολλές φαινομενικά ‘αγέραστες’ προσωπικότητες, τονίζει η κυρία Ελεάνα Παπαχαραλάμπους Health Manager Ορθοβιοτικής Ιατρικής( Πρότυπο κέντροΠρόληψης και Αντιγήρανσης) και Μέλος τηςΕυρωπαϊκής Εταιρείας Αντιγήρανσης και συνεχίζει:

Αυτή η πιο ήπια προσέγγισητης ‘διατήρησης στον χρόνο’ αρέσει περισσότεροσ’ όσους δεν έχουν την εμμονή να εξαλείψουν κάθε γραμμή. Θέλουμε να είμαστε οεαυτός μας, αλλά όπως ήμασταν τον καλό καιρό, πριν από πέντε χρόνια περίπου.Και θέλουμε να κρατήσει αυτό για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Εγώ το βλέπωσαν γήρανση σε αργή κίνηση – ή όπως το θέτει μία φίλη μου που διατηρείταιτέλεια, ‘μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που γερνάνε τα σκυλιά: για κάθεεπτά χρόνια που περνάνε, να δείχνω ένα χρόνο μεγαλύτερη’.

Η ακριβώς αντίθετη άποψη απ’ την παλιά νοοτροπία που ήθελε ναγερνάμε ολοφάνερα ώσπου με ένα λίφτινγκ να ανορθώνουμε όλο μας το πρόσωπό μας 5εκατοστά – είναι αυτή που λέει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μόλιςεμφανίζονται, αντί να περιμένουμε να μαζευτούν τα προβλήματα 10 χρόνων προτούτα αντιμετωπίσουμε. Έχει να κάνει με την ομαδική συνεργασία – το πρόσωπό σαςστα χέρια ενός καλού γιατρού που χρησιμοποιεί ασφαλείς τεχνικές.

Κάποιοι έχουν έναν προσωπικόγυμναστή, άλλες έναν ψυχολόγο, εγώ έχω την Ορθοβιοτική που ‘διατηρεί’ το πρόσωπό μου. Δήλωσε μιααπό της ευχαριστημένες υποστηρικτές της. ‘Είναι απλό δηλώνει το επιστημονικόπροσωπικό της Ορθοβιοτικής: θα γεράσουμε, αλλά μπορούμε να τοκαθυστερήσουμε’, εξηγώντας μας τοεπιστημονικό προσωπικό της Ορθοβιοτικής, ότι το πρόσωπο είναι φτιαγμένο απότέσσερα στρώματα (οστά, μυς, λίπος και δέρμα), που γερνάνε με διαφορετικήταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο, και γι’ αυτό πρέπει να τα αντιμετωπίζουμεόλα σε συνδυασμό, για όσο περισσότερο καιρό μπορούμε.

Κάνουμε έξυπνες κινήσεις, όπως μία ένεσημπότοξ εδώ και μία γέμιση εκεί (για την αποκατάσταση του όγκου) και πάειλέγοντας – αυτό για μένα είναι η αληθινή ομορφιά, κι όχι οι δραματικές αλλαγέςκαι οι επεμβάσεις. Εμείς αντιμετωπίζουμεκάθε αλλαγή – ή αποφασίζουμε να μην την αντιμετωπίσουμε – όταν συμβαίνει. Έτσιχρειάζεται μία πιο ανάλαφρη πινελιά – και περιέργως, στις δύο ετήσιεςεπισκέψεις μου, καταλήγω να κάνω όλο και λιγότερες ενέσεις μπότοξ κι όχιπερισσότερες. ‘Η επέμβαση δεν είναι μία φυσική διαδικασία, αφού σημαίνει ότιεπεμβαίνουμε στο πρόσωπο’. ‘Εμείς ακολουθούμε την φυσική διαδικασία, κιαφήνουμε το πρόσωπο να μας υπαγορεύσει τι θα κάνουμε.’

‘Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για νααρχίσουμε να φροντίζουμε το δέρμα μας – το ρολόι ξεκινά να χτυπά απ’ τη στιγμήπου γεννιόμαστε. Μία έρευνα του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής ΑκαδημίαςΔερματολογίας έδειξε ότι η φθορά απ’ τον ήλιο μπορεί να ανιχνευτεί στο δέρμαενός παιδιού 4 ετών, οπότε γι’ αυτά που κάνετε σ’ αυτήν την ηλικία θαανταμειφθείτε ή θα πληρώσετε στο μέλλον.

Στα 20, η πρόληψη είναι καλύτερηαπ’ την αποκατάσταση. Παρότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την φυσική γήρανση,μπορούμε να προστατέψουμε το δέρμα μας απ’ το 90% της εξωτερικής φθοράς (πουείναι η αιτία της πρόωρης γήρανσης). Αλλά αν προσπαθήσετε να αποκαταστήσετεαυτή τη φθορά αργότερα, θα είστε τυχεροί αν καταφέρετε να εξαλείψετε το 60%.

‘Δουλεύοντας έχω δειεικοσάχρονες που έχουν το δέρμασαραντάχρονων εξαιτίας της φθοράς απ’τον ήλιο, οπότε συνδυάζοντας τα αντιοξειδωτικά με την καθημερινή αντηλιακή σαςκρέμα μπορείτε να διπλασιάσετε την προστασία. Ο τρόπος ζωής επηρεάζει τομελλοντικό σας δέρμα, οπότε διατηρήστε σταθερό το βάρος σας (αποφύγετε τιςδιακυμάνσεις άνω των 2 κιλών), και ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία γιατην ακμή καθώς η φλόγωση του δέρματος μπορεί να προκαλέσει γήρανση σε ποσοστόέως και 40% - το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική χρήση πίλινγκ,μικροδερμοαπόξεσης και επίτριψης που καταστρέφουν την επιδερμίδα.

Στα 30, δενβλέπω τον λόγο να μην χρησιμοποιείτε αντιγηραντικά προϊόντα τώρα, ώστε να είναιδιαθέσιμα για το δέρμα σας σε περίπτωση που τα χρειάζεται – αν δεν τα έχειανάγκη, δεν θα τα χρησιμοποιήσει. Η διατήρηση του της εξωτερικής στιβάδας τουδέρματος είναι βασική σε κάθε ηλικία, αλλά επειδή αυτή αποτελείται από λιπίδια(ή λίπος), υπάρχει πιθανότητα να φθαρεί από τον ήλιο, ή απ’ την υπερβολική ήλανθασμένη χρήση δυνατών καθαριστικών ή προϊόντων πίλινγκ. Η ενυδάτωση είναι τοκλειδί, και το υαλουρονικό οξύ είναι απ’ τα πιο πολυχρησιμοποιημένα και τακαλύτερα ενυδατικά συστατικά που υπάρχουν (βρίσκεται σε κάθε κύτταρο τουσώματος μας και κρατάει 1.000 φορές τοβάρος του σε νερό).

‘Στα σαράντα, το δέρμα ξεκινάνα παράγει επιβλαβή ένζυμα, τα οποία καταστρέφουν το ζωτικό κολλαγόνο και τηνελαστίνη και προκαλούν χαλάρωση. Επίσης, οι κηλίδες απ’ τον ήλιο (από τηνυπερβολική παραγωγή μελανίνης) αρχίζουν να εμφανίζονται στα μέσα αυτής τηςδεκαετίας, κι αν δεν φροντίζατε το δέρμα σας ως τώρα, αυτή είναι η δεκαετία πουγίνονται ορατά τα σημάδια γήρανσης.

‘Από τα μέσα αυτής τηςδεκαετίας και μετά, αρχίζουν να εμφανίζονται και τα αποτελέσματα τηςγλυκοζυλίωσης στο δέρμα, προκαλώντας χαλάρωση (από την υπερβολική κατανάλωσηζάχαρης που προσκολλάται στις ίνες κολλαγόνου κάνοντας το δέρμα σκληρό, τραχύκαι σπασμένο αντί για εύκαμπτο και ελαστικό). Όλα αυτά κάνουν το δέρμα ναφαίνεται λεπτό κι επίπεδο, το οποίο με την σειρά του κάνει την επιδερμίδα ναδείχνει λιγότερο λεία και λαμπερή, έτσι το δέρμα σας είναι θαμπό και λιγότεροφωτεινό.

‘Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό,προσπαθήστε να προσθέσετε προϊόντα που κάνουν το δέρμα σας πιο αφράτο καισφιχτό, προσφέροντάς του ελαστικότητα – ενώ συνεχίζετε να χρησιμοποιείτεαντηλιακή προστασία και αντιοξειδωτικά.’

Στα50 όχι απλά το παρελθόν έρχεται τώρα να σας συναντήσει, αν δεν φροντίζατε τοδέρμα σας, αλλά τώρα επιπλέον το σώμα περνάει τεράστιες ορμονικές αλλαγές, κιόλα αυτά συσσωρεύονται στο δέρμα σας. Σ’ αυτήν την ηλικία η αποκατάσταση τηςεξωτερικής στιβάδας του δέρματος μπαίνει στο επίκεντρο (η οποία προστατεύει απόεξωτερικές επιθέσεις ενώ διατηρεί την εσωτερική ενυδάτωση του δέρματός), επειδήμειώνεται με τα χρόνια. Επιπλέον, η φυσική αντίδραση προστασίας του σώματός σαςαπό την φθορά απ’ τον ήλιο και την μόλυνση μειώνεται. Τώρα πρέπει νααντιμετωπίσετε την παλιά συσσωρευμένη φθορά, στην οποία προστίθεται και ητωρινή φθορά, οπότε τα αντιοξειδωτικά παραμένουν ακόμα απαραίτητα. Μπορείτε νααποκαταστήσετε την εξωτερική στιβάδα του δέρματος προσέχοντας να μην την ερεθίζετε(με δυνατά πίλινγκ ή μικροδερμοαπόξεση), ενώ πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμεςγια την ενδυνάμωσή της.

ΕλεάναΠαπαχαραλάμπους Health Manager Ορθοβιοτικής Ιατρικής( Πρότυπο κέντροΠρόληψης και Αντιγήρανσης) και Μέλος τηςΕυρωπαϊκής Εταιρείας Αντιγήρανσης.