ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι τοξίνες στο περιβάλλον μάς γερνούν πρόωρα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι προστατεύοντας τον οργανισμό μας από βλαβερές τοξίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη νεανική μας όψη.

Οι τοξίνες στο περιβάλλον μάς γερνούν πρόωρα

Όπως η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε τοξίνες – ουσίες γνωστές ως γεροντογόνα – επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Τοξίνες που βρίσκονται για παράδειγμα στον καπνό του τσιγάρου και την υπεριώδη ακτινοβολία ανήκουν πιθανώς στην κατηγορία των γεροντογόνων.

«Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η γήρανση οφείλεται στα γονίδια σε ποσοστό μόλις 30%. Το υπόλοιπο 70% οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες», δηλώνει ο Δρ. Νόρμαν Σάρπλες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Trends in Molecular Medicine, παρουσιάζεται το νέο, εξαιρετικά απλό τεστ που δημιούργησαν οι ερευνητές ώστε να εντοπίζουν ποιες είναι οι τοξίνες που πρέπει να αποφεύγουμε.

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που προκαλείται από συγκεκριμένες βιολογικές διεργασίες, όταν τα υγιή κύτταρα καταστρέφονται και δεν μπορούν πια να διαιρεθούν. Με την πάροδο των ετών, αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα συσσωρεύονται στο σώμα και καταναλώνουν πολύτιμους πόρους, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν ορμόνες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της φλεγμονής.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κατεστραμμένων κυττάρων στο σώμα, τόσο επιταχύνεται και η διαδικασία της γήρανσης. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης εκφυλιστικών ασθενειών που συνδέονται με την τρίτη ηλικία.

Ο Σάρπλες και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι η συμβολή συγκεκριμένων τοξινών στη διαδικασία της γήρανσης.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία σχετίζονται άμεσα με την πρόωρη γήρανση. Η παχυσαρκία και η έκθεση στο αρσενικό δε φάνηκε να συμβάλλει σημαντικά στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων.