ΟΜΟΡΦΙΑ

Μυστικά ομορφιάς με γεύση κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, που μεγαλώνοντας, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας το φαινόμενο της γήρανσης. Αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και πάνω από το το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα.

Μυστικά ομορφιάς με γεύση κολλαγόνου

Η λήψη του κολλαγόνου μέσω των τροφών είναι ανεπαρκής για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν τη καθημερινή λήψη κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής. Δεν είναι όμως όλες οι μορφές των συμπληρωμάτων ικανοποιητικά αφομοιώσιμες από τον οργανισμό και επομένως, επαρκώς αποτελεσματικές. Ωστόσο, το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνο, λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του και των πεπτιδίων που περιέχει θεωρείται η πλέον απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό χωρίς να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο σε διάφορες χώρες έχει σημαντική αποτελεσματικότητα όχι μόνο στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων αλλά θεωρείται ευεργετικό και στον τομέα της αισθητικής και της ομορφιάς. Το συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου εκτός των άλλων περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5 και Β6). Πρόκειται για μια κορυφαία εξέλιξη στην τεχνολογία του κολλαγόνου, διότι στην υγρή του μορφή το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η διατήρηση του κολλαγόνου σε υγιή επίπεδα στον οργανισμό συμβάλλει στη φρέσκια εμφάνιση του νέου και υγιούς δέρματος.

Τα φυσικά αποθέματα κολλαγόνου μειώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλικία των 25 ετών. Οι ελεύθερες ρίζες και οι τοξίνες του περιβάλλοντος καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και μειώνουν τα επίπεδα χαλκού, βιταμίνης A, C και E στο σώμα, που σημαίνει πως μειώνεται ακόμη περισσότερο η παραγωγή κολλαγόνου. Γι' αυτό και το δέρμα, με τα χρόνια, εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα, χαλάρωση κ.λπ.
Η επίδραση του κολλαγόνου στο δέρμα μπορεί να είναι «επανορθωτική», να μειώσει δηλαδή την εμφάνιση των ρυτίδων και να κάνει το δέρμα πιο νέο και υγιές.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου αυξάνουν την ποσότητα του ορού κολλαγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα, η οποία οδηγείται στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος μέσω των τριχοειδών αγγείων. Άρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο για το σφιχτό δέρμα, την ελαστικότητα, τη σωστή υγρασία και τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, αφού μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος σε κατεστραμμένες περιοχές (γρατζουνιές, γδαρσίματα ή κοψίματα) στην επιφάνειά του.

Μερικά πλεονεκτήματα από τη λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου, όπως μελέτες κατέδειξαν στον τομέα της ομορφιάς, αναφέρονται παρακάτω:
- Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη/Β1, ριβοφλαβίνη/Β2, παντοθενικό οξύ/Β5, πυριδοξίνη/Β6), οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του. Η έλλειψή τους προκαλεί άφθες, γωνιακή χειλίτιδα και σμηγματοροϊκή δερματίτιδα.
- Η αυξημένη περιεκτικότητα του κολλαγόνου σε μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση των μυϊκών "διαταραχών" (κράμπες, κόπωση κ.λ.π.), σημαντικό βοήθημα για το δέρμα, τα νύχια αλλά και τα μαλλιά.
- Προσφέρει πυρίτιο, του οποίου η επαρκής πρόσληψη πυριτίου βοηθάει στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, την ανάπτυξη πυκνών και λαμπερών μαλλιών και τη διατήρηση δυνατών νυχιών. Επίσης, το πυρίτιο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας χαρίζοντάς μας ένα λαμπερό χαμόγελο που κρύβει τα χρόνια μας.
• Ενισχυμένη ενυδάτωση του δέρματος και βελτίωση της εμφάνισής του μετά από συστηματική λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου.
• Η λήψη κολλαγόνου ενισχύει την πυκνότητα των ινοβλαστών και επομένως και τον σχηματισμό ινιδίων κολλαγόνου στο δέρμα, με απώτερο σκοπό τη σύσφιξή του.
• Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση κολλαγόνου αυξάνει τη σταθερότητα και την ελαστικότητα των πρωτεϊνικών δομών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας των εύθραυστων νυχιών και σε βελτίωση του τριχωτού της κεφαλής (αύξηση στη διάμετρο της τρίχας έως και 49%).
• Βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος κατά 28% και μείωση των ρυτίδων κατά 24%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανανέωση του κολλαγόνου στα ανθρώπινο δέρμα είναι μια διαδικασία, η οποία συντελείται σε διάστημα 100-130 ημερών. Σαφώς το δέρμα θα ενυδατωθεί άμεσα, θα γίνει πιο λαμπερό και η επιδερμίδα πιο σφριγηλή. Ορατά όμως θετικά αποτελέσματα παρατηρούνται συνήθως κατά τον τρίτο-τέταρτο μήνα από τη λήψη του υγρού πόσιμου κολλαγόνου. Είναι σημαντικό το υγρό πόσιμο κολλαγόνο να λαμβάνεται στην καθαρή του μορφή, χωρίς προσμίξεις άλλων ουσιών.

Ρούντου Αθηνά- Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc, Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας