ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα 5 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για υγιή μαλλιά & πού θα τα βρεις

Τα μαλλιά σας είναι ξηρά, εύθραυστα ή με ψαλίδα; Η αιτία μπορεί να βρίσκεται στη μη ισορροπημένη διατροφή.

Τα 5 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για υγιή μαλλιά & πού θα τα βρεις

Αν δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, τα μαλλιά σας... διαμαρτύρονται.

Δείτε ποια είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για υγιή μαλλιά, καθώς και οι τροφές στις οποίες θα τα βρείτε.

Πρωτεΐνες

Σίγουρα έχετε ακούσει για την κερατίνη, το βασικό συστατικό της τρίχας των μαλλιών σε ποσοστό πάνω από το 90%. Πρόκειται για πρωτεΐνη που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Για την παραγωγή πρωτεϊνών, θα πρέπει να τρώτε πρωτεΐνη, την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για πολλές ακόμη λειτουργίες, όπως ο σχηματισμός ιστών και η παραγωγή ορμονών. Η ιδανική ποσότητα είναι τα 0,36 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Θα τη βρείτε στο ψάρι, το κοτόπουλο, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την εγκεφαλική λειτουργία και την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Εμπλέκεται επίσης στη χρησιμοποίηση των πρωτεϊνών που απαιτούν τα μαλλιά, ενώ είναι στενά συνδεδεμένος με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

Θα τον βρείτε σε τρόφιμα όπως: στρείδια, κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά.

Σίδηρος

Ένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου είναι η αραίωση των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σίδηρος ενισχύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των θυλάκων των τριχών.

Θα τον βρείτε στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, χόρτα, σπανάκι).

bigstock Foods With Zinc Mineral On A W 128619851

Βιοτίνη

Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7, βιταμίνη Η) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Περιέχεται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και σαμπουάν και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Θα τη βρείτε στα ψάρια, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα αυγά, το αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, τα βατόμουρα, τις φράουλες.

Σελήνιο

Όπως ο ψευδάργυρος, έτσι και το σελήνιο είναι σημαντικό μέταλλο για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Παρά τα πολλαπλά οφέλη του όμως, το σελήνιο μπορεί να έχει και τοξική δράση αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες (άνω των 400 μικρογραμμαρίων την ημέρα).

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα φιστίκια, το συκώτι, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, ο ηλιόσπορος και το χοιρινό.

Διαβάστε επίσης:

Ψαλίδα στα μαλλιά: Ποια διατροφική έλλειψη φανερώνει

Ξαφνική τριχόπτωση: Οι 6 αιτίες που την πυροδοτούν

Τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία: Τι δείχνει για την ποιότητα του σπέρματος