ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στο αδυνάτισμα; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει δημοσιευθεί ένας μεγάλος αριθμός τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, οι οποίες έδειξαν ότι μετά από μια φόρτιση με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, οι συμμετέχοντες δεν αντισταθμίζουν τη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων με το να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα μεσημεριανού ή βραδινού γεύματος και αναφέρουν παρόμοια επίπεδα κορεσμού σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούν την αρχική κατανάλωση σουκρόζης, η οποία είναι υψηλότερη σε ενέργεια.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στο αδυνάτισμα; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity αναφέρει ότι δεν υπήρχε διαφορά στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας μετά την κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, και σακχαρούχων ροφημάτων.

Η μελέτη δεν είναι σε θέση να παρέχει αποδείξεις σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι «Η ενέργεια που "εξοικονομήθηκε" από την αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αντισταθμίστηκε πλήρως στα επόμενα γεύματα».

Είναι σημαντικό οι περιορισμοί της μελέτης αυτής, συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα της συγκεκριμένης δοκιμής, να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της.

Οι ίδιοι οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «όταν τα αποτελέσματα εξετάζονται όλα μαζί, τα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν οδηγεί σε υπερκατανάλωση» και ότι «αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί στην παρούσα μελέτη λόγω της "σύντομης" φύσης της δοκιμής».

Επιπλέον, ένας άλλος σημαντικός περιορισμός της μελέτης αυτής, είναι ότι τα διατροφικά στοιχεία για τα επόμενα γεύματα αναφέρονταν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αφού είχαν φύγει από το χώρο της μελέτης (μετά το γεύμα).

Είναι ενδιαφέρον, και σύμφωνο με άλλες μελέτες, ότι μόνο μερική αντιστάθμιση της ενέργειας (22-32%) παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού (το μόνο γεύμα που οι εθελοντές κατανάλωναν υπό εποπτεία στο χώρο της μελέτης), κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δείχνει ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη ενέργειας στο επόμενο γεύμα.

Όσον αφορά στο εύρημα της μελέτης ότι οι εθελοντές αντιστάθμισαν την ενέργεια που «εξοικονομήθηκε» μέχρι το τέλος της ημέρας-δοκιμής, αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, αφού η διατροφική πρόσληψη αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο σπίτι, μετά την ώρα του γεύματος, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό περιορισμό αυτής της μελέτης.

bigstock Sugar 22426370

Ο ευεργετικός ρόλος της χρήσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και τη διαχείριση του βάρους, επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια στην πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των Rogersetal, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα 56 βραχυπρόθεσμων δοκιμών και 9 μακροχρόνιων μελετών σε σχέση με την τελική πρόσληψη ενέργειας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της διαθέσιμης βιβλιογραφίας συμφωνούν στο ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών οδηγεί σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, οι βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη θέση των σακχάρων σχετίζεται σταθερά με μειωμένη βραχυπρόσθεσμη πρόσληψη ενέργειας, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται οι Teyetal. Επίσης, η ενεργειακή πρόσληψη δε διέφερε για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σε σχέση με το νερό ή με άγλυκα προϊόντα, παρά την ανησυχία ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να αυξήσουν έντονα την πρόσληψη ενέργειας μέσω της διέγερσης της επακόλουθης πρόσληψης ενέργειας από τη γλυκύτητα ή μέσω άλλων μηχανισμών.

Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs), η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών οδήγησε σε μείωση της πρόσληψης ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε κανένα παράδειγμα δοκιμαστικής παρέμβασης με παρατεταμένη έκθεση, όπου η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών να οδήγησε σε μια σχετική αύξηση στη μέση ενεργειακή πρόσληψη ή το σωματικό βάρος.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, ειδικά σε μια περίοδο που το φαινόμενο της παχυσαρκίας λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που αποκτούν τη γλυκιά γεύση τους με χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, μπορούν να παρέχουν στους ανθρώπους μία ευρεία γκάμα επιλογών με λίγες ή καθόλου θερμίδες, συμβάλλοντας στην απώλεια και διατήρηση του βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκαντικές ουσίες: Επιτρέπονται στον διαβήτη κύησης