ΟΜΟΡΦΙΑ

Αδυνάτισμα: Πώς θα ξεχωρίσετε την πραγματική απώλεια βάρους από την απώλεια υγρών

Ανεβήκατε στη ζυγαριά και ο δείκτης σάς δείχνει δύο με τρία κιλά πιο κάτω από την προηγούμενη φορά. Αναμφίβολα η χαρά σας είναι μεγάλη, αφού αυτό δείχνει ότι μάλλον κάτι κάνετε σωστά στη διατροφή και τη γυμναστική σας.

Αδυνάτισμα: Πώς θα ξεχωρίσετε την πραγματική απώλεια βάρους από την απώλεια υγρών

Πριν όμως επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα σοκολατάκι, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε αν πραγματικά έχετε χάσει κιλά ή αν είστε απλώς αφυδατωμένοι.

Πώς θα το μάθετε αυτό; Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις!

1. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ζυγιστήκατε;

Η απώλεια κιλών δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα –τουλάχιστον αν ακολουθείτε μια φυσιολογική δίαιτα και δεν στερείστε υπερβολικά. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορείτε να χάσετε περισσότερα από 100-120 γραμμάρια λίπους σε διάστημα 24 ωρών, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας η απώλεια ή η κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση του βάρους έως και κατά 2,5 κιλά. Αν λοιπόν ζυγιστήκατε το βράδυ και αμέσως μετά το επόμενο πρωί η ζυγαριά έδειξε αξιοσημείωτη πτώση, η διαφορά οφείλεται μάλλον εξ ολοκλήρου στα υγρά. Αν όμως δείτε διαφορά 2,5 κιλών σε βάθος μίας εβδομάδας, τότε μπορεί πράγματι να πρόκειται για απώλεια λίπους.

bigstock Woman standing on scales on wo 190634722

2. Είναι σταθερή η απώλεια βάρους;

Η πραγματική και σωστή απώλεια βάρους έρχεται σιγά σιγά και με σταθερό ρυθμό, ενώ η επάρκεια υγρών στο σώμα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στη ζυγαριά να σκέφτεστε πόσα κιλά χάνετε από τη μία εβδομάδα στην άλλη ή ανά μήνα και αν παρατηρήσετε μια σημαντική πτώση προς τα κάτω που δεν έχει ξανασυμβεί, τότε μάλλον η διαφορά στο βάρος οφείλεται στην αφυδάτωση. Για να έχετε πιο σαφή εικόνα του βάρους σας, καλό είναι να κρατάτε ένα πρόγραμμα στο ζύγισμα, ιδανικά να ζυγίζεστε μόνο το πρωί και πριν φάτε οτιδήποτε.

3. Τι φάγατε το τελευταίο 24ωρο;

Το αλάτι και οι υδατάνθρακες κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην επάρκεια υγρών στο σώμα. Από τη μία, αν μια μέρα ξεφύγετε και φάτε λίγο πιο αλμυρά φαγητά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το βάρος μπορεί να αυξηθεί φαινομενικά λόγω κατακράτησης υγρών. Από την άλλη, η δραστική μείωση της πρόσληψης αλατιού και υδατανθράκων οδηγεί σε μεγάλη απώλεια υγρών (δηλαδή αφυδάτωση) άρα και χαμηλότερο βάρος. Αν λοιπόν για μία μέρα δεν καταναλώσατε σχεδόν καθόλου αλάτι ή υδατάνθρακες, η απώλεια βάρους δεν είναι πραγματική αλλά οφείλεται σε απώλεια υγρών.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Τα διατροφικά λάθη που κάνετε στη δουλειά και δεν σας αφήνουν να αδυνατίσετε

Πέντε κοινές διατροφικές παγίδες που εμποδίζουν το αδυνάτισμα

Τι είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και γιατί σε εμποδίζει να αδυνατίσεις;