ΟΜΟΡΦΙΑ

Δίαιτες για απώλεια βάρους: Το «μυστικό» βρίσκεται στο διάλειμμα

Οι δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών ή περιορίζουν υπερβολικά τις θερμίδες, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, αλλά χωρίς διάρκεια, αφού αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι ξαναπαίρνουν το χαμένο βάρος.

Δίαιτες για απώλεια βάρους: Το «μυστικό» βρίσκεται στο διάλειμμα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα, ότι το «κλειδί» για την επιτυχία της δίαιτας βρίσκεται στο διάλειμμα διάρκειας δύο εβδομάδων που πρέπει να κάνει κανείς όταν ακολουθεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο διατροφής, αν θέλει να διατηρήσει το νέο βάρος.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αντίδραση του σώματος στη στέρηση φαγητού και την επίδραση που είχε σε παχύσαρκους άνδρες η αλλαγή της διατροφή.

Το σώμα αντιστέκεται στην καύση του λίπους όταν χάνει ένα σημαντικό αριθμό κιλών. Μόλις το άτομο αρχίζει ξανά να τρώει φυσιολογικά, ο οργανισμός καίει λιγότερο λίπος, εμποδίζοντας την επίτευξη της απώλειας βάρους.

zugaria

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία, μελέτησαν δύο ομάδες εθελοντών που ακολούθησαν δίαιτα 16 εβδομάδων, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων κατά το ένα τρίτο.

Η μία ομάδα ακολούθησε συνεχόμενα τη δίαιτα επί 16 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες στην άλλη ομάδα ακολουθούσαν τη δίαιτα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τη σταματούσαν, ακολουθώντας διατροφή για να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό, επίσης για διάστημα δύο εβδομάδων. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβανόταν επί 30 εβδομάδες, προκειμένου να ακολουθήσουν συνολικά 16 εβδομάδες δίαιτας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα με τα διαλείμματα, όχι μόνο έχασαν περισσότερο βάρος, αλλά πήραν λιγότερα κιλά μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Συγκεκριμένα, έχασαν κατά μέσο όρο 17,5 κιλά, τα οποία διατήρησαν για περισσότερο από 6 μήνες μετά το τέλος της δίαιτας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Nuala Byrne, η δίαιτα αλλάζει μια σειρά βιολογικών διεργασιών στο σώμα, που οδηγούν σε πιο αργή απώλεια βάρους και πιθανώς επαναπρόσληψή του.

«Όταν μειώνουμε την ενεργειακή πρόσληψη κατά τη διάρκεια της δίαιτας, ο μεταβολισμός "ξεκουράζεται" και επιβραδύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό, ένα φαινόμενο που ονομάζεται προσαρμοστική θερμογένεση, καθιστώντας πιο δύσκολη την απώλεια βάρους» πρόσθεσε.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβίωσης που βοήθησε το ανθρώπινο είδος όταν χιλιάδες χρόνια πριν δεν υπήρχε διαθέσιμη τροφή.

Αυτός ο μηχανισμός «αναγκάζει» το σώμα να διατηρεί το λίπος περισσότερο. Γι' αυτό και είναι δύσκολο κάποιος να χάσει βάρος όταν αρχίσει πάλι να αποθηκεύει λίπος αντί να το καίει.

Σύμφωνα με την Byrne, η δίαιτα με τους κύκλους των δύο εβδομάδων είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με τη συνεχόμενη δίαιτα.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Διατήρηση βάρους μετά την απώλεια κιλών: Ποιο είναι το μυστικό

Διατροφή για απώλεια βάρους: Προσοχή σε αυτά τα 3 λαχανικά!

Τέσσερα μικρά λάθη που κάνεις όταν τρως πρωινό και σου προσθέτουν κιλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ