ΟΜΟΡΦΙΑ

Απώλεια βάρους: Παίζει ρόλο το ύψος;

Αδυνατίζουν πιο δύσκολα οι κοντοί σε σύγκριση με τους ψηλούς;

Απώλεια βάρους: Παίζει ρόλο το ύψος;

Η απώλεια βάρους είναι για ορισμένους πιο δύσκολη σε σύγκριση με άλλους, καθώς επεισέρχονται παράγοντες όπως η ηλικία, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, η ορμονική λειτουργία, η κληρονομικότητα ή ακόμη και οι συνήθειες του ύπνου και τα επίπεδα του στρες.

Είναι και το ύψος ένας από τους παράγοντες που μπορούν είτε να διευκολύνουν είτε να δυσκολέψουν την απώλεια των περιττών κιλών;

apwleia varous

Αδυνάτισμα

«Λυπάμαι που το λέω, όμως πράγματι οι πιο κοντές γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν από τη διατροφή τους λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τις πιο ψηλές φίλες τους, αν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που μπορούμε να λάβουμε υπόψη είναι ίδιοι» αναφέρει η Λουίζα Πέτρε, καρδιολόγος και ειδικός σε θέματα που αφορούν την απώλεια βάρους.

Με άλλα λόγια, δύο άτομα με τα ίδια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το ίδιο καλή υγεία κ.λπ. αλλά με διαφορετικό ύψος δεν θα χάσουν βάρος με τον ίδιο ρυθμό αν καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Και επειδή ένα άτομο με μικρότερο ύψος πρέπει να εφαρμόσει αυστηρότερους θερμιδικούς περιορισμούς για να πετύχει την επιθυμητή απώλεια κιλών, το αδυνάτισμα μπορεί να μοιάζει αρκετά πιο δύσκολο.

Σημαντικό ρόλο στη σχέση ύψους και βάρους παίζει και η μυϊκή μάζα. Συγκεκριμένα, όσο περισσότερη είναι η μυϊκή μάζα του σώματος, επειδή είναι μεταβολικά ενεργή, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός και η καθημερινή συνολική δαπάνη ενέργειας (θερμίδων). «Τα άτομα με μεγαλύτερο ύψος τείνουν να έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα μόνο και μόνο χάρη της σωματοδομής τους κι έτσι από τη φύση τους έχουν ένα μικρό ‘πλεονέκτημα’ όσον αφορά το αδυνάτισμα» αναφέρει με τη σειρά της η διαιτολόγος Σάρι Πόρτνοϊ.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος τελικά;

Όπως επισημαίνει η Δρ Πέτρε, το ύψος είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ στην απώλεια βάρους. Πολλοί ακόμη παράγοντες, όπως τα γονίδια, οι ορμόνες, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, οι διατροφικές συνήθειες και ο ύπνος παίζουν ρόλο στις συνολικές καύσεις σε ημερήσια βάση, άρα και στην έκβαση της προσπάθειας για απώλεια των περιττών κιλών.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Τρέισι Λόκγουντ Μπέκερμαν, ο καλύτερος ίσως τρόπος να αντισταθμιστεί το «μειονέκτημα» του ύψους ώστε να διευκολυνθεί η απώλεια βάρους είναι η ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή, κι έτσι η αύξησή της με τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να δώσει μια ώθηση στον μεταβολισμό ώστε να αυξηθεί η ημερήσια δαπάνη θερμίδων και να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο και… ανώδυνο το αδυνάτισμα.

Πηγή: Health

Δείτε κι αυτό:

Απώλεια βάρους στον ύπνο: 9 τρόποι να το πετύχετε (εικόνες)

Κρύο vs ζεστό τσάι: Δες ποιο θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις!

Κάνετε δίαιτα; Δείτε 20 τροφές για γρήγορο αδυνάτισμα (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ