ΟΜΟΡΦΙΑ

Άσκηση & διατροφή: Το κόλπο για να αυξήσετε την καύση θερμίδων

Υπάρχει ένας τρόπος να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας και να αγνοήσει τα μηνύματα της πείνας, οδηγώντας έτσι στην καύση περισσότερων θερμίδων.

Άσκηση & διατροφή: Το κόλπο για να αυξήσετε την καύση θερμίδων

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η αποφυγή ενός γεύματος πριν από την άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσετε στο υπόλοιπο της μέρας.

Όταν τρώμε ένα γεύμα, το σώμα προσλαμβάνει τους υδατάνθρακες ως την κύρια πηγή ενέργειας. Κάποιοι από αυτούς τους υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά το ποσοστό τους σε σχέση με το λίπος είναι μικρό και εικάζεται ότι ο εγκέφαλος καταλαβαίνει τη μείωση των υδατανθράκων και προσπαθεί να τους αναπληρώσει.

Αν αποφύγετε να φάτε το πρωί, τότε το σώμα θα στραφεί σ’ αυτούς τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μαζί με κάποιες ποσότητες λίπους για την ενέργεια που χρειάζεται.

Στη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Bath συμμετείχαν 12 υγιείς και γυμνασμένοι νέοι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου για τρία ξεχωριστά πρωινά.

Το πρώτο πρωί, οι άνδρες έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό 430 θερμίδων και ξεκουράστηκαν για αρκετές ώρες.

Το δεύτερο πρωί έφαγαν την ίδια ποσότητα πρωινού και στη συνέχεια έκαναν ποδήλατο σε μέτρια ένταση για περίπου μία ώρα.

Το τρίτο πρωί δεν έφαγαν πρωινό αλλά έκαναν ποδήλατο και δεν έφαγαν καθόλου μέχρι το μεσημεριανό.

Κάθε φορά, οι άνδρες έμεναν στο εργαστήριο μέχρι το μεσημεριανό τρώγοντας εκεί όσο ήθελαν. Οι επιστήμονες έδιναν επίσης στους εθελοντές ένα καλάθι με φαγητό για να το πάρουν στο σπίτι ζητώντας τους να φάνε μόνο από το καλάθι και να επιστρέψουν τις μερίδες που δεν είχαν φαγωθεί, ώστε να παρακολουθήσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ανδρών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι την πρώτη μέρα οι άνδρες κατανάλωσαν 490 περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν.

Τη δεύτερη μέρα διατήρησαν το ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς προσέλαβαν και έκαψαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Την τρίτη ημέρα όμως έκαψαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσες είχαν καταναλώσει.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιούν την άσκηση για τον έλεγχο του βάρους τους», δήλωσε ο Javier Gonzalez επικεφαλής της έρευνας, επισημαίνοντας ότι άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να φάμε υπερβολικά αργότερα στη μέρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.

Λόγω των πολύ ειδικών χαρακτηριστικών της μελέτης (μικρός αριθμός συμμετεχόντων, σύντομη διάρκεια, μόνο γυμνασμένοι άνδρες), οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα σε γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους που παίρνουν περισσότερες θερμίδες από το πρωινό τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Αργός μεταβολισμός: Με αυτούς τους τρόπους θα «κάψετε» το λίπος (εικόνες)

Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόψετε» για να προστατευτείτε από καρδιοπάθεια και διαβήτη

Αδυνάτισμα: Μετρήστε μπουκιές, όχι θερμίδες