ΟΜΟΡΦΙΑ

Μέχρι ποια ώρα δεν πρέπει να τρώτε πρωινό αν θέλετε να αδυνατίσετε

Αν είστε πρωινοί τύποι και θέλετε να χάσετε βάρος, τα νέα δεν είναι ευχάριστα όσον αφορά την ώρα που πρέπει να τρώτε το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Μέχρι ποια ώρα δεν πρέπει να τρώτε πρωινό αν θέλετε να αδυνατίσετε

Σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, πρέπει να περιμένετε κάποιες ώρες και συγκεκριμένα να μην τρώτε πρωινό πριν τις 11 π.μ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε βραδινό πολύ αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και σταματούν να προσλαμβάνουν τροφή γύρω στις 21:00.

Το πρωινό στις 11 π.μ. είναι κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος για να συμπληρωθούν 14 ώρες νηστείας, κάτι που σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις είναι το πιο υγιεινό για τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.

Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική για μερικούς μήνες, θα μπορούσατε να χάσετε από 2 έως 5 κιλά.

Ο καθηγητής Spector δήλωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε όσα έχουμε διδαχθεί ότι είναι ανθυγιεινά, γιατί πλέον υπάρχουν πολλά νέα επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, ιδιαίτερα στη βόρεια Αγγλία, που τρώνε νωρίτερα, αλλά γενικά έχουμε υιοθετήσει διατροφικές συνήθειες άλλων λαών, όπως των Ισπανών και των Ιταλών, οι οποίοι τρώνε βραδινό πολύ αργότερα. Ακόμη και εκείνοι που δεν το κάνουν όμως, μπορεί να τσιμπολογούν μέχρι τις 9 το βράδυ, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη μιας 14ωρης περιόδου νηστείας. Υπάρχει μια απλή αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, μεταθέτοντας το πρωινό τους από τις 08:00 στις 11:00, κάτι που στην πραγματικότητα είναι πιο αποτελεσματικό από τις πιο μοντέρνες δίαιτες νηστείας όπως η 5:2».

Ο καθηγητής Spector έχει μελετήσει τη φυλή Hadza των σύγχρονων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που ζουν στην Τανζανία, οι οποίοι δεν πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι αυτής της φυλής δεν τρώνε πρωινό και η κατανάλωση τροφής αρχίζει μετά τις 10:30-11:00.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν όλο και πιο σθεναρά την άποψη ότι η «χρονικά περιορισμένη διατροφή» είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τη δίαιτα 5:2, τρώνε δηλαδή κανονικά για 5 μέρες και τις άλλες 2 μειώνουν δραστικά την πρόσληψη θερμίδων.

Ο καθηγητής Spector διευκρινίζει ωστόσο: «Η νηστεία για 14 ώρες την ημέρα, η κατανάλωση πρωινού αργότερα και η συνολική κατανάλωση της ίδιας ποσότητας τροφής, είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα. Λειτουργεί επειδή τα μικρόβια του εντέρου μας έχουν κιρκάδιο ρυθμό όπως εμείς και χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυσης».

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι η κλασική συμβουλή περί μη παράλειψης του πρωινού γεύματος, μπορεί να αγνοηθεί. Η κατανάλωση πρωινού κάνει μερικούς ανθρώπους παχύτερους, σύμφωνα με το βιβλίο του καθηγητή Spector «Spoon-Fed: Γιατί σχεδόν όλα όσα μας έχουν πει για το φαγητό είναι λάθος».

Πηγή: Mail Online