ΟΜΟΡΦΙΑ

Αν τρώτε με αυτή τη σειρά τις τροφές, θα είστε για πάντα αδύνατοι

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξέτασαν με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές για να μειώνονται ή να καθυστερούν οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Οι αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, καθώς προκαλούν πείνα και τον κίνδυνο πρόσληψης περισσότερων θερμίδων.

Οι ειδικοί εξέτασαν εάν η κατανάλωση φυτικών ινών, πρωτεϊνών ή λιπών πριν από τους υδατάνθρακες, μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 55 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους είχαν σημάδια προ-διαβήτη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2 που συνεπάγεται υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από κάθε συμμετέχοντα να φάει ένα γεύμα που περιλάμβανε ρύζι, ενώ φορούσε συσκευή μέτρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τις λεγόμενες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης.

Δέκα λεπτά πριν από κάθε γεύμα, δόθηκε στους συμμετέχοντες είτε ένα συμπλήρωμα ινών, είτε πρωτεΐνη με τη μορφή βρασμένου ασπραδιού αυγού, είτε λίπος από γαλακτοκομικά.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών ή πρωτεΐνης αυγού μείωσε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκλήθηκε από το πλούσιο σε θερμίδες ρύζι.

Η κατανάλωση λίπους πριν από τους υδατάνθρακες δεν μείωσε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά καθυστέρησε την εμφάνισή της.

Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, και πρωτεϊνών, όπως τα αυγά, πριν από την κατανάλωση υδατανθράκων, θα μπορούσε να αποτρέψει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί σε μείωση της όρεξης.

Ο καθηγητής Michael Snyder, ειδικός στη γενετική και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε τα γεύματά τους με συγκεκριμένη σειρά.

«Η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος του γεύματος είναι καλή ιδέα, παρόλο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν είναι καλύτερο να καταναλώνουμε πρωτεΐνες, λίπος ή φυτικές ίνες πριν από τους υδατάνθρακες», είπε.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η επίδραση των φυτικών ινών, των πρωτεϊνών και του λίπους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν λιγότερο σημαντική σε όσους βρίσκοντας στο στάδιο του προδιαβήτη.

Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν το ρύζι, τις πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά, τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα, παρέχοντάς μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε.

Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής διατροφής ενός ατόμου.

Οι γιατροί προτρέπουν τους ανθρώπους να τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί ή πατάτες με τη φλούδα, καθώς περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν λειτουργεί σωστά.

Η διατήρηση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και προβλήματα στα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια.

Τα συμπτώματα της πάθησης, η οποία διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος, περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, κόπωση και συχνοουρία. Πολλοί ωστόσο, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved