ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τα ζευγάρια πιστεύουν ότι «υπερέχουν» των εργένηδων

Οι επιστήμονες το ονομάζουν «κανονιστική εξιδανίκευση». Πρόκειται για το αίσθημα ανωτερότητας που έχουν τα δεσμευμένα άτομα απέναντι σε κάποιον που δε βρίσκεται σε σχέση.
Τα ζευγάρια πιστεύουν ότι «υπερέχουν» των εργένηδων

Οι επιστήμονες το ονομάζουν «κανονιστική εξιδανίκευση». Πρόκειται για το αίσθημα ανωτερότητας που έχουν τα δεσμευμένα άτομα απέναντι σε κάποιον που δε βρίσκεται σε σχέση.





Ο όρος περιγράφει την τάση ιδανικής παρουσίασης του τρόπου ζωής και την πεποίθηση ότι οι άλλοι θα επωφεληθούν από αυτόν. Μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι γίνονται ιδιαίτερα επικριτικοί όταν αισθάνονται πως η στάση τους απειλείται.




Η έρευνα που πραγματοποίησαν έδειξε ότι όσο πιο ασταθής είναι η ζωή του ατόμου τόσο περισσότερο προσπαθεί να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της σχέσης του. Για τα ζευγάρια που δεν είναι ευτυχισμένα, αυτή η τάση υπερ-προβολής είναι ιδιαίτερα ισχυρή.




Η ομάδα των ψυχολόγων πραγματοποίησε τέσσερις διαφορετικές μελέτες προκειμένου να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα. Οι δύο πρώτες μελέτες έδειξαν πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των πεποιθήσεων για τη σταθερότητα στη ζωή του ατόμου και την τάση εξιδανίκευσης. Στις άλλες δύο μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίληψη της σταθερότητας επηρεάζει άμεσα τη στάση των ατόμων απέναντι σε άτομα που βρίσκονται είτε στην ίδια είτε στην αντίθετη κατάσταση.




Φαίνεται πως τα ζευγάρια περιφρονούν τους εργένηδες προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα για τη σχέση τους. Αυτού του είδους η κριτική είναι μια μορφή άμυνας απέναντι στους άλλους. Η αντίθετη στάση από αυτή που γνωρίζουμε και υιοθετούμε αποτελεί πλήγμα για την αυτοπεποίθησή μας, δηλώνουν οι ερευνητές. Έτσι, μια καλή στρατηγική εξάλειψης της απειλής είναι να πείσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.




Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science , δεν μπορούσαν να προβλέψουν γιατί τα ζευγάρια υιοθετούν αυτή τη στάση. Πολυάριθμοι παράγοντες, όπως τα κοινωνικά πρότυπα, μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των απόψεων του ατόμου σχετικά με τις σχέσεις και το αν αυτές είναι καλές ή όχι.